Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 12:26
BUSINESS & FINANCE

Πόσα δισ. χάθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο α’ τρίμηνο

Πτώση 5,4% στον τζίρο των πρώτων τριών μηνών του 2021

Πόσα δισ. χάθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο α’ τρίμηνο

Μικρή μείωση της τάξης του 5,4% εμφάνισε ο τζίρος των επιχειρήσεων και των συνολικών δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2021, το οποίο συνέχισε να επηρεάζεται αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 63,5 δισ. ευρώ έναντι 67,1 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα να προκύψει ετήσια απώλεια της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στους επιμέρους κλάδους, η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στον τομέα Τέχνες – Διασκέδαση – Ψυχαγωγεία, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 70,4%. Αντίθετα, η υψηλότερη άνοδος παρουσιάστηκε στις επιχειρήσεις Γεωργίας – Δασοκομίας – Αλιείας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,5%.

Πόσα δισ. χάθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο α’ τρίμηνο-1

Την ίδια ώρα, ο τζίρος των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας στο α’ κύμα της πανδημίας, ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική βουτιά της τάξης του 39,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, όταν ο τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 4,5 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον κλάδο Παραγωγής Κινηματογραφικών Ταινιών – Βίντεο – Τηλεοπτικών Προγραμμάτων – Ηχογραφήσεων – Μουσικών Εκδόσεων, ο οποίος περιορίστηκε κατά 92,6%. Αντίθετα, η υψηλότερη άνοδος παρατηρήθηκε στον κλάδο Αρχιτεκτονικές Δραστηριότητες – Δραστηριότητες Μηχανικών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 21,7%.

Πόσα δισ. χάθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο α’ τρίμηνο-2

Τι έκαναν ξενοδοχεία – εστίαση

Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε και τα στοιχεία για τον κλάδο παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών τουοποίου περιορίστηκε κατά 59,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, και κατέλθε στα 97,9 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση δε, σημειώθηκε στην Περιφεειακή Ενότητα Ευρυτανίας (93,9%) και η μικρότερη στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαληνίας (9,3%).

Εξίσου μεγάλη ήταν η ζημιά και στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης, με τον κύκλο εργασιών να συρρικνώνεται κατά 52,5% και να καθορίζεται στα 460,5 εκατ. ευρώ. Η Ευρυτανία εμφάνισε και πάλι την εντονότερη μείωση (85,5%), ενώ η Κάρπαθος σημείωσε τη μικρότερη απώλεια. Άνοδος κατά 13,7% καταγράφηκε, αντίθετα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου.

Πόσα δισ. χάθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο α’ τρίμηνο-3

Πόσα δισ. χάθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο α’ τρίμηνο-4

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News