Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 18:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: 2,8 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία

ΟΗΕ: 2,8 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τουλάχιστον 1,9 εκατ. άτομα έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καταλήγοντας σε άλλες τοποθεσίες εντός Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ίδιος επεσήμανε πως μέχρι στιγμής οι γειτονικές χώρες έχουν δεχθεί έως και 2,8 εκατ. πρόσφυγες τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες. Εν τω μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες άτομα μένουν στην Ουκρανία χωρίς νερό και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα Ηνωμένα Έθνη ως απάνττηση στην εισβολή πρόκειται να δρομολογήσουν επιπλέον 40 εκατ. δολάρια από το Ταμείο έκτακτων αναγκών προς την Ουκρανία, ώστε να ενισχύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Η Ουκρανία έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Η χώρα αποδεκατίζεται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Η επίπτωση στους αμάχους λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο ίδιος σημείωσε για άλλη μία φορά ότι η εισβολή έχει αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες ισορροπίες, επηρεάζοντας ιδίως τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα από την πανδημία. Πλέον, βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ επίσης είναι βεβαρυμένες με υψηλότατα επίπεδα χρέους. «Τώρα βομβαρδίζεται ο σιτοβολώνας τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι για τιμές τροφίμων

Την προηγούμενη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές τροφίμων, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να ανέβουν έως και 22%, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αποτελούν τουλάχιστον το 1/10 των θερμίδων που πωλούνται παγκοσμίως.

Λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, πολλές χώρες θα μπορέσουν μόνο εν μέρει να ανταποκριθούν σε μια «ξαφνική και απότομη μείωση» σιταριού από τη Μαύρη θάλασσα και εξαγωγών ηλιέλαιου για τη σεζόν 2022-2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ: Αύξηση 22% στις τιμές τροφίμων

Ποιος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα του πολέμου;

Βομβαρδίζεται η «ψωμιέρα» του πλανήτη: Ο λογαριασμός των καταναλωτών φουσκώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News