Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 08:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Το τραπεζικό σύστημα στο Αφγανιστάν οδεύει σε κατάρρευση

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Το τραπεζικό σύστημα στο Αφγανιστάν οδεύει σε κατάρρευση

Πιέσεις για ανάληψη δράσης ώστε να ενισχυθούν οι τράπεζες του Αφγανιστάν ασκεί ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν λάβει, οι χαμηλές αποταμιεύσεις και η έλλειψη ρευστού μπορεί να οδηγήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατάρρευση.

Σε αναφορά του για το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα του Αφγανιστάν που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) επισημαίνει ότι το κόστος που θα είχε για την αφγανική οικονομία και την αφγανική κοινωνία η κατάρρευσή του «θα ήταν κολοσσιαίο».

Η διακοπή της ροής του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, όταν η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση κατέρρευσε, προκάλεσε ελεύθερη πτώση της οικονομίας, πιέζοντας ασφυκτικά τις τράπεζες, που πολύ γρήγορα επέβαλαν ελέγχους κεφαλαίου ορίζοντας εβδομαδιαία όρια αναλήψεων ώστε να σταματήσει η μαζική απόσυρση καταθέσεων.

«Το χρηματοοικονομικό και το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν έχουν διαταραχθεί. Το πρόβλημα της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων πρέπει να επιλυθεί γρήγορα για να βελτιωθεί η περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα της χώρας και να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνεται στην έκθεση του UNDP.

Όμως η εξεύρεση τρόπου για την αποτροπή του τραπεζικού συστήματος περιπλέκεται από τις διεθνείς και μονομερείς κυρώσεις σε βάρος πολλών από τους ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε πως ακόμη κι αν υποστηρίξουμε τον τραπεζικό τομέα, δεν θα υποστηρίξουμε τους Ταλιμπάν», τόνισε στο Ρόιτερς ο Αμπντάλα αλ Νταρνταρί, ο επικεφαλής του γραφείου του UNDP στο Αφγανιστάν.

«Είμαστε σε τόσο τρομερή κατάσταση που πρέπει να σκεφτούμε όλες τις πιθανές επιλογές και πρέπει να σκεφτούμε αντισυμβατικά», συνέχισε. «Αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από τρεις μήνες πρέπει να εξεταστεί τώρα».

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν ήταν ευάλωτο ήδη προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Αλλά πλέον η αναπτυξιακή βοήθεια έχει στερέψει, δισεκατομμύρια δολάρια της αφγανικής κεντρικής τράπεζας έχουν παγώσει στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ, και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και οργανώσεις αρωγής, δυσκολεύονται να μεταφέρουν επαρκή κεφάλαια στη χώρα.

Οι προτάσεις του UNDP για να σωθεί το αφγανικό τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνουν ένα σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, μέτρα για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών, εγγυήσεις πιστώσεων, καθώς και επιλογές για την καθυστερούμενη αποπληρωμή δανείων.

Ο συντονισμός με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που έχουν εκτενή εμπειρία σε ό,τι αφορά το αφγανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, θα είναι κρίσιμος στη διαδικασία αυτή», σημειώνει το UNDP, αναφερόμενο στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία πως η αφγανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, κάτι που θα επέτεινε την προσφυγική κρίση. Το UNDP τονίζει πως εάν το τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει, θα χρειαστούν δεκαετίες για να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, ακόμα και με τις τρέχουσες τάσεις και τους περιορισμούς στις αναλήψεις, περίπου το 40% της βάσης των αποταμιεύσεων θα έχει χαθεί ως το τέλος του 2021. Οι τράπεζες έχουν ήδη πάψει να προχωρούν σε νέες χορηγήσεις, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, έφθασαν το 57% τον Σεπτέμβριο.

Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με αυτόν τον ρυθμό, «οι τράπεζες ενδέχεται να μην μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε έξι μήνες. Και είμαι αισιόδοξος», σημείωσε ο Αλ Νταρνταρί.

Η ρευστότητα είναι επίσης πρόβλημα. Οι αφγανικές τράπεζες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην αποστολή αμερικανικών δολαρίων, η οποία έχει σταματήσει. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News