Κόσμος Παρασκευή 11/03/2022, 15:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα του πολέμου;

Ποιος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα του πολέμου;

Όπως σε κάθε περίοδο γεωπολιτικών και άλλου είδους εντάσεων, έτσι και στον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σεξουαλική και έμφυλη βία κατά τη διάρκεια εντάσεων, ενώ επίσης είναι πιο πιθανό να χάσυν πρόσβαη σε ιιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, τρόφιμα, νερό και είδη υγιεινής. Όπως τόνισε η επικεφαλής του τμήματος Γυναικών στα Ηνωμένα Έθνη, Sima Bahous, «βλέπουμε επίσης γυναίκες, οι οποίες δεν είναι μόνο θύματα μίας κρίσης, αλλά παράλληλα μεταφέρουν τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και τα έθνη τους από την αστάθεια στην σταθερρότητα του, εφόσον τους δώσουμε τον απαραίτητο χώρο».

«Για τον λόγο αυτό και επιδιώκουμε να δώσουμε δύναμη στις γυναίκες της κρίσης και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε κρίση, διότι η ενθάρρυνση των γυναικών από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι το επίπεδο της οικογένειας και τον ηγετικό ρόλο που μπορούν να αναλάβουν και εάν μπορούμε να τους δώσουμε πρόσβαση, πόρους, εάν τις στηρίξουμε, εάν τους δείξουμε αλληλεγγύη, είναι πάντοτε ικανές να ηγηθούν και να δώσουν ελπίδα στα σπίτια τους, στις κοινότητές τους και στις χώρες τους», τόνισε η ίδια μιλώντας στο CNBC.

Προσφυγικό

Τα σχόλια της Bahous δημοσιεύθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την ρωσική επίθεση σε μαιευτήριο στην Ουκρανια, για την οποία η ουκρανική πλευρά κατηγορεί για γενοκτονία. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης εκ των περίπου 1,5 εκατ. προσφύγων που υπολογίζει πως έχουν διαφύγει από την Ουκρανία (άλλες εκτιμήσεις δίνουν τουλάχιστον 2 εκατ.), η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά, που διατρέχουν δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης, μεταξύ άλλων σεξουαλικής κακοποίησης και σωματεμπορίας.

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης αναμένει ότι περίπου 80.000 γυναίκες θα γεννήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες στην Ουκρανία, εκ των οποίων πολλές δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική φροντίδα εάν ο πόλεμος συνεχίζει να επηρεάζει τις βασικές υπηρεσίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι πρόσφυγες

UBS στο «MR»: Οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άνδρες – Πότε και πώς να αρχίσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News