Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAO: Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές ειδών διατροφής τον Φεβουάριο

FAO: Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές ειδών διατροφής τον Φεβουάριο

Ιστορικό υψηλό άγγιξαν οι τιμές ειδών διατροφής παγκοσμίως τον Φεβρουάριο, με την άνοδο να καθοδηγείται κυρίως από τα εδώδιμα έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρουσιάζοντας αύξηση 24,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο δείκτης του FAO που παρακολουθεί τα σπουδαιότερα εμπορεύματα του πλανήτη κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στις 140,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι 135,4 του Ιανουαρίου. 

Οι υψηλότερες τιμές ειδών διατροφής έχουν ωθήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση τον πληθωρισμό την ώρα που οι οικονομίες του πλανήτη προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού με τον FAO να προειδοποιεί ότι το υψηλότερο κόστος ειδών διατροφής θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη στις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις εισαγωγές. 

Ο οικονομολόγος του FAO Γκαλκέτι Αρατσιλέιγκ ανέφερε ότι οι ανησυχίες για τις συνθήκες των σπόρων και την επάρκεια των εξαγωγών ευθύνεται εν μέρει μόνο για την αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής παγκοσμίως. «Η πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού ειδών διατροφής προέρχεται εκτός του πεδίου ειδών διατροφής, κυρίως από την ενέργεια, τα λιπάσματα και την αλυσίδα τροφοδοσίας. Ολοι αυτοί οι παράγοντες τείνουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών ειδών διατροφής, αποθαρρύνοντάς τους από τις επενδύσεις και την επέκταση της παραγωγής», σημειώνει. 

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του FAO για τον Φεβρουάριο συγκεντρώθηκαν πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ανησυχίες για τη γεωπολιτική ένταση στη Μαύρη Θάλασσα είχαν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις αγορές αγροτικών αγαθών ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα αναλυτές προειδοποιούν ότι μία παρατεταμένη διένεξη θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εξαγωγές σιτηρών. 

Ο επιμέρους δείκτης του FAO για τα εδώδιμα έλαια αυξήθηκε 8,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, κυρίως μετά την άνοδο των τιμών ηλιέλαιου, σογιέλαιο και φοινικέλαιου. Η Ουκρανία και η Ρωσία εκπροσωπούν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου. 

Ο δείκτης για τις τιμές δημητριακών αυξήθηκε επίσης 3% στο μήνα, με τις τιμές αραβοσίου να είναι ενισχυμένες 5,1% και των σιτηρών κατά 2,1%, γεγονός που αντανακλά κυρίως την αβεβαιότητα ως προς την τροφοδοσία μέσω των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας.  

Αντίστοιχα, ο δείκτης του FAO για τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξήθηκε 6,4% για έκτο διαδοχικό μήνα, εν μέσω της περιορισμένης προσφοράς, ενώ οι τιμές κρέατος καταγράφουν άνοδο 1,1% τον Φεβρουάριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News