Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 21:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «Μεγάλη Παραίτηση» συνεχίζεται: 4,3 εκατ. Αμερικανοί εγκατέλειψαν την εργασία τους τον Ιανουάριο

Η «Μεγάλη Παραίτηση» συνεχίζεται: 4,3 εκατ. Αμερικανοί εγκατέλειψαν την εργασία τους τον Ιανουάριο

H Μεγάλη Παραίτηση, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται η έξοδος των εργαζομένω από την αγορά εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίστηκε και στις αρχές του 2022.

Περίπου 4,3 εκατ. άτομα εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους τον Ιανουάριο, νούμερο πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του περυσινού Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Ο αυξημένος αριθμός έρχεται να προστεθεί μετά από ένα έτος στη διάρκεια του οποίου υπολογίζεται ότι 48 εκατ. εργαζόμενοι αποχώρησαν από τις θέσεις εργασίας τους στη διάρκεια του 2021, αριθμός ρεκόρ σε ετήσια βάση. 

«Η Μεγάλη Παραίτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση από την αγορά εργασίας έχει κάπως μετριαστεί», αναφέρει ο Ντανιέλ Ζάο, οικονομολόγος της Glassdoor. 

Οι αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας παραμένουν αυξημένες κατά 23% από τα προ της πανδημίας επίπεδα, προσθέτει ο οικονομολόγος.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους και παραμένουν στο περιθώριο. Αντιθέτως, το υψηλό επίπεδο παραίτησης συνθέτει μία ισχυρή αγορά εργασίας για εργαζομένους με τεράστιες δυνατότητες, αναφέρουν οικονομολόγοι. 

Τον Ιανουάριο, υπήρξαν 11,3 εκατ. ανοίγματα θέσεων εργασίας, πολύ κοντά στο ρεκόρ του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. 

Η μεγάλη ζήτηση για υψηλής εξιδείκευσης εργαζομένους ωθεί τους εργοδότες να προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές και το γεγονός αυτό δίδει κίνητρο σε πολλούς να αποχωρήσουν από τις νυν θέσεις εργασίας τους αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού. 

«Μέχρι στιγμής το 2022 μοιάζει με το 2021. Η ζήτηση για εργασία είναι ιστορικά υψηλή και οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να επωφεληθούν από αυτή τη ζήτηση», αναφέρει ο Νικ Μπάνκερ, διευθυντής οικονομικών ερευνών στο Indeed Hiring Lab. 

Τα ποσοστά παραίτησης είναι κατά πολύ υψηλότερα σε τομείς, όπως μεταποίηση, ψυχαγωγία, φιλοξενία και λιανεμπόριο – όπου η ζήτηση είναι πολύ υψηλή, αναφέρει ο Μπάνκερ. Οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξήσει την ωριαία αμοιβή κατά 5% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μετάνιωσες μετά την παραίτηση; 5 πράγματα που οφείλεις να σκεφθείς

IWG: Οι τάσεις στην αγορά εργασίας για το 2022

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News