Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 21:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το μεγάλο κύμα παραιτήσεων «μεταμόρφωσε» την αμερικανική αγορά εργασίας

Πώς το μεγάλο κύμα παραιτήσεων «μεταμόρφωσε» την αμερικανική αγορά εργασίας

Περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν ή άλλαξαν δουλειά τον Δεκέμβριο του 2021 στις ΗΠΑ, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο – όταν και άγγιξε επίπεδα ρεκόρ – αλλά και πάλι εξαιρετικά υψηλός, καθώς η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα εξαιτίας της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Οι εργοδότες ανέφεραν ότι άνοιξαν περίπου 10,9 εκατ. θέσεις εργασίας, σε έρευνα από το Γραφείο Στατιστικών για την Εργασία, αριθμός που ξεπερνάει τον μέσο όρο πριν την πανδημία.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε εξαιρετικά ασταθής μήνας για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι γονείς πάσχιζαν να διευθετήσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις καθώς τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας έκλεισαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της Covid. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αιφνίδια ξεσπάσματα του ιού στο εργασιακό τους περιβάλλουν, ενώ ήταν λίγα τα μέτρα που θα βοηθούσαν στη λείανση των συνεπειών από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. 

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει ως ένα βαθμό της προστασίας των εμβολίων, διατάραξε τις ελπίδες των πολιτών ότι ένα μέλλον χωρίς τον ιό βρισκόταν πλέον στον ορίζοντα. 

Αυτοί οι παράγοντες ενέτειναν την επιθυμία πολλών εργαζομένων να παραιτηθούν. Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι αποσύρονταν κάθε μήνα κατά το δεύτερο μέσο του 2021, με πολλούς από αυτούς να αναζητούν δουλειές με καλύτερο μισθό, περισσότερες παροχές ή πιο ευέλικτα ωράρια.

Πώς το μεγάλο κύμα παραιτήσεων «μεταμόρφωσε» την αμερικανική αγορά εργασίας-1

Φωτ. AP/ Steve Helber

Πώς άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας

Παρ’ όλο που η πανδημία σημαδεύτηκε αρχικά από μαζικά επίπεδα ανεργίας (με πάνε από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας, αν και πολλοί από αυτούς προσωρινά) – το 2021 έφερε μια ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καθώς και παράπονα από τους εργοδότες για το ότι δεν έβρισκαν εύκολα διαθέσιμους εργαζόμενους.

Λόγω αυτής της έλλειψης, πολλές εταιρείες άρχισαν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για εργαζόμενους, ανεβάζοντας τους μισθούς, προσφέροντας πρόσθετες παροχές καθώς και άλλα οφέλη προκειμένου να προσελκύσουν υποψηφίους. Έτσι,  τα νέα αυτά δεδομένα δημιούργησαν ένα διαφορετικό κλίμα, με περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργαζόμενους  από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία.

Οι τομείς με τα υψηλότερα ποσοστά παραιτήσεων τον Δεκέμβριο ήταν εκείνοι της φιλοξενίας και της εστίασης (με 6,1% των εργαζομένων να υποβάλλει παραίτηση), του κλάδου της λιανικής (με 4.9% να υποβάλλει παραίτηση), του εμπορίου, των μετακινήσεων, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (με 3,8% να υποβάλλει παραίτηση), καθώς και των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών (με 3,7% να υποβάλλει παραίτηση).

Το ποσοστό των εργαζομένων που αποδεσμεύτηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους, σημείωσε μείωση ρεκόρ στο 8%, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι εργοδότες θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους εν μέσω των πρόσφατων ελλείψεων.

«Η αγορά εργασίας έχει δώσει πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους, αλλά παρείχε ασφάλεια και σε όσους έχουν ήδη δουλειά», αναφέρει ο οικονομολόγος Νικ Μπάνκερ. «Όσοι είχαν δουλειά τον Δεκέμβριο ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να τη χάσουν συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 20 χρόνια».

Πώς το μεγάλο κύμα παραιτήσεων «μεταμόρφωσε» την αμερικανική αγορά εργασίας-2

Φωτ. AP/ Elaine Thompson

Ο αντίκτυπος της «Όμικρον» και οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Η έρευνα του Γραφείου Στατιστικών για την Εργασία που εξετάζει τα μηνιαία στοιχεία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, κατέγραψε αριθμό ρεκόρ εργαζομένων που παραιτήθηκαν ή άλλαξαν δουλειά, τέσσερις φορές μέσα στο 2021. Ο όγκος των νέων θέσεων εργασίας επίσης σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ κατά το ίδιο έτος. 

Επιπλέον, σημειώθηκε και σταθερή αύξηση των μισθών, κάτι που δείχνει να αποτελεί άλλη μια συνέπεια των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, αλλά τα οφέλη δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αισθητά εξαιτίας του πληθωρισμού. Επιπλέον, η συνεχής απειλή του κορωνοϊού, ειδικά για τις δουλειές που απαιτείται φυσική παρουσία των εργαζομένων, εξακολουθεί να περιπλέκει τις επιλογές εργασίας.

Το 2021 ήταν από τις χρονιές με την πιο εντυπωσιακή άνθιση της αγοράς εργασίας, με πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν 3 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας από όσες υπήρχαν προ πανδημίας.

Παράλληλα, η ζήτηση των καταναλωτών φαίνεται να φθίνει σε ορισμένους κλάδους. Η κίνηση στα εστιατόρια, η οποία είχε αυξηθεί ξανά το περασμένο φθινόπωρο σε επίπεδα προ πανδημίας, μειώθηκε και πάλι εξαιτίας της νέας έξαρσης του ιού, σύμφωνα με στοιχεία. Επιπλέον, τα ταξίδια με αεροπλάνο, στα οποία υπήρξε μια παρόμοια ανάκαμψη, κατέγραψαν επίσης μια σημαντική μείωση. 

Άλλο ένα προβληματικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποχωρήσει εντελώς από το εργατικό δυναμικό, για να φροντίσουν μέλη της οικογένειάς τους και τα παιδιά τους – δεδομένης της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ενώ άλλοι εργαζόμενοι μάλιστα βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη.

Οι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι οι συνθήκες αρχίζουν να ευνοούν ώστε να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην αγορά εργασίας και να αυξηθούν τα επίπεδα συμμετοχής στις ΗΠΑ, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συνέβη κάτι τέτοιο κατά την τελευταία έξαρση της πανδημίας.

Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις τάσεις ίσως αρχίσουν να αναιρούνται από μόνες τους, καθώς τα κρούσματα της Όμικρον μειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε αχαρτογράφητα νερά η αμερικανική αγορά εργασίας

Οι 5 τάσεις που έφερε ο Covid στην αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News