Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 12:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο ενός δισεκατομμυριούχου: Έτσι μπορεί η Ευρώπη να νικήσει τον Πούτιν

Το σχέδιο ενός δισεκατομμυριούχου: Έτσι μπορεί η Ευρώπη να νικήσει τον Πούτιν

Ένα σχέδιο για να νικηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος διαχειριστής Κεν Γκρίφιν. Όπως λέει, το κλειδί είναι να δοθεί τέλος στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε άρθρο που υπέγραψε ο ιδρυτής και CEΟ της Citadel, μαζί με τον ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον και δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αυξάνει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τον μιλιταρισμό του Πούτιν. Αντ΄ αυτού όμως, αυτό που κάνει η Ευρώπη είναι να «χρηματοδοτεί τον επανοπλισμό του Κρεμλίνου».

«Χωρίς την ρωσική ενέργεια, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα δυσκολεύονταν να βγάλουν τον χειμώνα», γράφουν οι Γκρίφιν και Φέργκιουσον. «Ο κ. Πούτιν έχει καταλάβει εδώ και  καιρό τη δύναμη που αυτό του δίνει».

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι δύο άνδρες προτείνουν ένα σχέδιο: Πρώτα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μετά, θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο αέριο, όχι λιγότερο, ώστε να έχουν όσο χρειάζεται για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τους αγωγούς της Ρωσίας.

Και μετά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσει τους συμμάχους τους –όπως η Αυστραλία και το Κατάρ, που είναι μεγάλοι παραγωγοί αερίου- να γίνουν μακροπρόθεσμοι προμηθευτές της Ευρώπης. Όσο περισσότερες πηγές έχει, τόσο καλύτερη θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αναφέρει το άρθρο.

Ο Γκρίφιν και ο Φέργκιουσον παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση με τον σοβιετικό αποκλεισμό του Βερολίνου το 1948, όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν στέλνοντας αεροπλάνα γεμάτα με προμήθειες στη γερμανική πόλη, τελικά σπάζοντας τον έλεγχο της Ρωσίας.

«Εάν αεροπλάνα με τρόφιμα μπορούν να νικήσουν τον Στάλιν, καράβια με φυσικό αέριο μπορούν να νικήσουν τον Πούτιν», αναφέρει το άρθρο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς 300 δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος μπορούν να ταρακουνήσουν τις αγορές

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News