Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως για την κρίση στην Ουκρανία 

Ο δρόμος προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μοιάζει να είναι γεμάτος με εμπόδια. 

ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως για την κρίση στην Ουκρανία 

Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκαλείται σήμερα Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η πολεμική σύρραξη απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διαρκώς αυξανόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς η κατάσταση στις αγορές είναι πλέον ρευστή και ασταθής. 

Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους στο Παρίσι, σε μια «ανεπίσημη συγκέντρωση».

Με τις χρηματαγορές το προηγούμενο διάστημα να έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ στην επόμενη προγραμματισμένη της συνεδρίαση στις 10 του ερχόμενου Μαρτίου θα ανακοινώσει το τέλος του Προγράμματος Περιουσιακών Στοιχείων (ΑΡΡ) (κίνηση που όπως έχουν διαμηνύσει οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την αύξηση των επιτοκίων), πλέον ο δρόμος προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μοιάζει να είναι γεμάτος με εμπόδια. 

Τα προβλήματα αυτά εστιάζονται στην περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας, στις αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον περιορισμό του εμπορίου. 

Ήδη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στο Reuters υποστήριξε ότι το ΑΡΡ δεν πρέπει να τερματιστεί άμεσα και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στο χρονοδιάγραμμα της αύξηση των επιτοκίων. 

Επί του παρόντος, η ΕΚΤ δεν έχει μοιράσει στους αξιωματούχους της την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης, ωστόσο πιστεύεται ότι στο τραπέζι θα τεθούν οι οικονομικές προοπτικές, οι επόμενες κινήσεις και ο αντίκτυπός τους, μία ημέρα πριν συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στην Ουκρανία, με το μέλος του δ.σ. Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να τονίζει προσφάτως ότι η εποχή είναι τέτοια που η κεντρική τράπεζα πρέπει να έχει τις επιλογές της ανοικτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: Αναθεώρηση της ΕΚΤ για επιτόκια και ομόλογα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Στροφή στα ασφαλή καταφύγια – Μία ανάσα από τα 2.000 δολ. ο χρυσός – Άλμα 8% για το παλλάδιο

Ομόλογα: Μαζική στροφή των επενδυτών – Ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News