Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ: γνώρισε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007

Στα ύψη το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ: γνώρισε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007

Mε τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 14 ετών αύξησαν το χρέος τους οι Αμερικανοί καταναλωτές το 2021, καθώς δανείστηκαν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα αγαθά προτού γίνουν πολύ ακριβά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως έδειξε η τελευταία έκθεση της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης. 

Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1 τρισ.δολάρια πέρυσι, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι τώρα 1,4 τρισ.δολάρια υψηλότερο από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα τέλη του 2019. 

Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν οι Αμερικανοί το 2021 υπολογίζονται σε 4,5 τρισ.δολάρια, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, οπότε η κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης συλλέγει τα εν λόγω στοιχεία. Στα προ της κρίσης επίπεδα έχουν επιστρέψει και τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου, όμως αυτό δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τη ζήτηση όσο με τις αυξήσεις των τιμών αυτοκινήτων. «Καθώς οι τιμές αυτοκινήτων αυξήθηκαν ως συνέπεια του πληθωρισμού, οι αγοραστές δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν το αυξημένο κόστος», επισημαίνεται στην έκθεση. 

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι καταναλωτές επέστρεψαν στις προς της πανδημίας συνήθειές τους, το χρέος των πιστωτικών καρτών τους αυξήθηκε κατά 52 δισ.δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στην ιστορία της έκθεσης, αν και το χρέος των πιστωτικών καρτών είναι κατά 71 δισ.δολάρια χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2019. Η χρήση πιστωτικών καρτών είθισται να αυξάνεται στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους για την εορταστική περίοδο, όμως η αύξηση αντανακλά και τις υψηλότερες τιμές αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με την έκθεση. 

Μέχρι στιγμής, τα νοικοκυριά έχουν καταφέρει να απορροφήσουν το υψηλότερο χρέος και η αδυναμία αποπληρωμών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εν μέρει χάρη στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύθηκαν στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News