Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων – Ετοιμάζει νέα ελεγκτική αρχή

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων – Ετοιμάζει νέα ελεγκτική αρχή

Τη δημιουργία ενός οργάνου, το οποίο θα εποπτεύει τις εταιρείας κρυπτονομισμάτων, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω των αποκεντροποιημένων ψηφιακών νομισμάτων. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το νέο όργανο θα αρχίσει τη λειτουργία του σε δύο χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2024, ενώ θα καταστεί πλήρως λειτουργικό το 2026.  

Η παραπάνω πρωτοβουλία φαίνεται ότι αποτέλεσε έμπνευση μίας ομάδας κρατών, με προεξέχουσα τη Γερμανία, η οποία απαιτεί περισσότερη διαφάνεια από τις εταιρείας κρυπτονομισμάτων. 

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις, στις οποίες η βιομηχανία των crypto συνδέεται με διαδρομές βρόμικου χρήματος. 

Το προτεινόμενο σχεδιάγραμμα του νέου οργανισμού δεν έχει συζητηθεί ακόμη επισήμως ανάμεσα στα κράτη – μέλη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι άγνωστο πόσες ακριβώς χώρες θα στηρίξουν την πρωτοβουλία. 

Ας σημειωθεί ότι το 2021 οι παράνομες συναλλαγές με crypto εκτοξεύθηκαν κατά 80% και έφθασαν το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλαδή τα 14 δισ. δολάρια.  

Ωστόσο, και πάλι, το παραπάνω ποσό αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο των συνολικών συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, οι οποίες αυξήθηκαν με δραματικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στο έλεος των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων τα κρυπτονομίσματα

Fitch: Ανησυχίες για επιβάρυνση της ενεργειακής αγοράς από τα cryptos – Ανάγκη ρύθμισης του mining

Κάθε αρχή και δύσκολη: «Έπεσε» το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί σε ένωση κρατών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News