Green Economy Δευτέρα 21/02/2022, 18:49
GREEN ECONOMY

Fitch: Ανησυχίες για επιβάρυνση της ενεργειακής αγοράς από τα cryptos – Ανάγκη ρύθμισης του mining

Fitch: Ανησυχίες για επιβάρυνση της ενεργειακής αγοράς από τα cryptos – Ανάγκη ρύθμισης του mining

Αποεπενδύσεις και γενικότερη αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά ενδέχεται να προκαλέσει η ταχύτατη ανάπτυξη της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως προειδοποιεί σε σχετική ανάλυση η Fitch. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως η ζήτηση και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων κατανάλωσε μεταξύ 0,4% και 1% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα όμως με την ανάλυση της Fitch, οι κίνδυνοι που προκαλεί η αγορά κρυπτονομισμάτων στην ενεργειακή αγορά μπορούν να μετριαστούν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο με τη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου.

Μέχρι στιγμής, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτοσχέδια data center ή σε «φάρμες εξόρυξης», τα οποία δεν υπάγονται σε κάποιο συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ηλεκτροδότηση αποτελεί έως και το 90% του συνολικού κόστους εξόρυξης και συνεπώς ολόκληρος ο κλάδος επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις στις ενεργειακές τιμές, ενώ οι «φάρμες» επιλέγουν να στήσουν τις βάσεις τους σε χώρες με χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, όσο μεγαλώνει η αγορά των κρυπτονομισμάτων τόσο διογκώνονται και οι ενεργειακές τους ανάγκες. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που συλλέγονται για τις ακριβείς ενεργειακές ανάγκες και το ανθρακικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης αγοράς είναι διάσπαρτα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αγορά εξακολουθεί να μην υπάγεται – τουλάχιστον στα περισσότερα μέρη του κόσμου – σε συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο της ενέργειας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπει η Fitch, είναι αρκετά απίθανο η αγορά κρυπτονομισμάτων να παραμείνει αρρύθμιστη για πολύ καιρό ακόμη. Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα, ιδίως διότι φοβούνται πως θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και εξαιτίας της αυξημένης χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, παρατηρεί η Fitch, πολλοί είναι αυτοί που ασκούν πίεση για ρύθμιση της σχετικής αγοράς, βλέποντας τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο που έχει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κάθε αρχή και δύσκολη: «Έπεσε» το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί σε ένωση κρατών

Fitch: Πότε θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο η αποκεντρωμένη οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News