Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 21:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.Ε: Η εξάρτησή της από τα ρωσικά λιπάσματα μπορεί να φέρει επισιτιστική κρίση

E.Ε: Η εξάρτησή της από τα ρωσικά λιπάσματα μπορεί να φέρει επισιτιστική κρίση

Η αγωνιώδης εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο φέρνει στο προσκήνιο και μία ακόμη απειλή, αυτή της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ των ρωσικών εταιρειών στην αγορά λιπασμάτων. 

Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει έντονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να σπεύσει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια απειλή, ίσως μέσω νομικών προκλήσεων και διαδικασιών ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά την ανακοίνωση αυτόν τον μήνα ότι ο ρωσικός παραγωγός λιπασμάτων EuroChem έκανε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του τμήματος παρασκευής αζωτούχων λιπασμάτων και των χημικών της Borealis, που τώρα ανήκει στην αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και πετροχημικών OMV.

Όπως τόνισε στέλεχος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιπασμάτων, «αυτό θα κάνει την EuroChem τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Yara της Νορβηγίας».

Δεν βοηθά την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων το γεγονός ότι η Yara International και άλλοι εδραιωμένοι παραγωγοί λιπασμάτων εξαρτώνται πλέον όλο και περισσότερο από το ρωσικό αέριο ή εισαγόμενο LNG που είναι πολλές φορές πιο ακριβό από αυτό που πληρώνει η ρωσική βιομηχανία λιπασμάτων για τις δικές της προμήθειες. Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του κόστους του ευρωπαϊκού αζωτούχου λιπάσματος. Η Yara αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή της πέρυσι λόγω της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αγρότες της Ε.Ε. είδαν το κόστος του φυσικού αερίου τους να αυξάνεται κατά 549% και το κόστος των αζωτούχων λιπασμάτων κατά 263%. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από τους αγρότες έχουν καθυστερήσει να αγοράσουν αρκετό λίπασμα για να διατηρήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους φέτος. Όπως είπε ένας Γερμανός ευρωβουλευτής: «Κάποιοι από εμάς ανησυχούμε για μείωση 10% στην παραγωγή τροφίμων, αν και η αισιόδοξη άποψη είναι ότι θα υπάρξει μόνο 5% μείωση».

Δεδομένου δε, ότι οι τιμές του σιταριού και άλλων σιτηρών στην Ε.Ε. ήταν ήδη αυξημένες μεταξύ 38% και 59% σε ετήσια βάση, οι προοπτικές δεν διαγράφονται και τόσο ευνοϊκές για τους Ευρωπαίους.

Η Ευρώπη μπορεί να στερείται λιπασμάτων, αλλά έχει πολλούς δικηγόρους και ειδικούς που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται επίσημες εμπορικές διαδικασίες. Υπήρξαν φημολογίες στις Βρυξέλλες σχετικά με το ενδεχόμενο να οδηγήσει η Ε.Ε. την Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τον περιορισμό στις εξαγωγές λιπασμάτων, αλλά όπως παραδέχεται ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος «αυτό θα χρειαζόταν τέσσερα ή πέντε χρόνια, συνεπώς δεν έχει νόημα».

Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται στην Ε.Ε. είναι να ξεκινήσει μία διαδικασία για να μπλοκάρει την εξαγορά της Borealis από την EuroChem.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι τιμές των τροφίμων πλήττουν τους φτωχότερους 

Μπορεί η «φωτιά» στις τιμές να απειλήσει την επάρκεια στα τρόφιμα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News