Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγαλύτερο πείραμα αρνητικών επιτοκίων πλησιάζει προς το τέλος του

Κρατάει εδώ και οκτώ χρόνια

Το μεγαλύτερο πείραμα αρνητικών επιτοκίων πλησιάζει προς το τέλος του

Το μεγαλύτερο πείραμα αρνητικών επιτοκίων ενδεχομένως πλησιάζει προς το τέλος του, καθώς η κεντρική τράπεζα της Δανίας προετοιμάζεται για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων, ιδίως αν πράξει αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η Κοπεγχάγη θα επαναφέρει τα επιτόκια σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2023, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τα βήματα της γειτονικής ΕΚΤ, η οποία εντός του έτους αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων ετών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες μηδένισαν τα επιτόκια στις απαρχές της πανδημικής κρίσης, την άνοιξη του 2020, επιχειρώντας να απορροφήσουν τους οικονομικούς κραδασμούς από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. 

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας διατηρεί τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος από το 2014, δηλαδή εδώ και οκτώ χρόνια, αποτελώντας τη χώρα με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων. 

«Για πολλούς, τα αρνητικά επιτόκια είναι κάτι παράλογο και είμαι σίγουρος ότι οι τράπεζες θα χαρούν όταν “φύγουν” από τη μέση» δηλώνει ο Frederik Engholm, αναλυτής της Nykredit. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αναγνωρίζει ότι τα θετικά επιτόκια είναι πιθανό να αποτελέσουν πρόβλημα για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων με ενυπόθηκα δάνεια. 

Η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων πρωτο-αποφασίστηκε το 2012, σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει την κορώνα, υπό το βάρος της ευρωπαϊκής κρίσης – χρέους. 

Το 2015, οι πιέσεις στο δανέζικο νόμισμα εντάχθηκαν, καθώς οι αναλυτές φοβήθηκαν τον κίνδυνο αποσύνδεσης της κορώνας από το ευρώ. Λίγο καιρό νωρίτερα, άλλωστε, είχε προηγηθεί η αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το κοινό νόμισμα. 

Σήμερα, η ισοτιμία ευρώ – κορώνας ανέρχεται σε 7,44 κορώνες ανά ευρώ.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η οικονομική περιπέτεια της Τουρκίας: Οι αστοχίες και λάθος υπολογισμοί του Ερντογάν

Η μεσογειακή εταιρεία που έγινε Νο.1 στον κλάδο των κοντέινερσιπ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News