Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 15:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σκανδιναβική χώρα που νοικιάζει 300 κελιά σε φυλακές των Βαλκανίων

Έναντι 15 εκατ. ευρώ ετησίως

Η σκανδιναβική χώρα που νοικιάζει 300 κελιά σε φυλακές των Βαλκανίων

Να νοικιάσει 300 κελιά σε φυλακές του Κοσόβου αποφάσισε η Δανία, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού συστήματος της σκανδιναβικής χώρας. 

Το κόστος της ενοικίασης θα ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ ετησίως, με τη συμφωνία να έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών, με δυνατότητα επέκτασης κατά ακόμη πέντε χρόνια.  

Πέραν του χρηματικού ποσού, η Κοπεγχάγη δεσμεύτηκε να παράσχει -εν είδει αποζημίωσης- πρόσθετα επενδυτική κεφάλαια προς το Κόσοβο, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.  

Οι «εισαγόμενοι» κατάδικοι θα τοποθετούνται στις φυλακές Gjilan, οι οποίες βρίσκονται 50 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Πρίστινα.  

Οι πρώτες αφίξεις θα ξεκινήσουν το 2023 και θα αφορούν ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται αποκλειστικά από μη ευρωπαϊκές χώρες, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας της ποινής τους ή του είδους του εγκλήματός τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κόσοβο υπάρχουν περίπου 700 έως 800 άδεια κελιά στις φυλακές της χώρας. 

Αντίθετα, η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, καθώς από το 2015 έως σήμερα ο αριθμός των κρατούμενων έχει αυξηθεί από 3.400 σε 4.200, ενώ ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει μειωθεί από 2.500 σε 2.000. 

Η δανέζικη κυβέρνηση δε, εκτιμά ότι έως το 2025, η χώρα θα έχει έλλειμμα περίπου 1.000 κελιών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Έρωτες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής; Ποια χώρα τους απαγορεύει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News