Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 18:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Πότε θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο η αποκεντρωμένη οικονομία

Fitch: Πότε θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο η αποκεντρωμένη οικονομία

Το ενδεχόμενο διαχωρισμού της αποκεντρωμένης οικονομίας (Decentralized Finance, DeFi) σε ρυθμιζόμενης και μη «βλέπει» η Fitch σε καινούρια έκθεση. Τον διαχωρισμό αυτό αποδίδει στην συνεχώς αυξανόμενη στροφή των αρμόδιων αρχών προς τους κινδύνους που ενέχει η σχετική αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, αναμένεται πως πολλοί θα είναι οι πάρχοι που θα επιλέξουν να υπαχθούν σε κάποιου είδους ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν στους χρήστες την αξιοπιστία τους. Ωστόσο, άλλες πλατφόρμες της DeFi αναμένεται να επιλέξουν να λειτουργούν εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου να έχουν περισσότερη ευελιξία και καινοτομία.

Η Fitch αναμένει πως σε πολλά μέρη του κόσμου, η αποκεντρωμένη οικονομία θα απολαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί μεν, αλλά με ενισχυμένη εποπτεία. Παρόλα αυτά, η DeFi, ακριβώς λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου και της δυσκολίας στην εποπτεία, βρίθει από περιστατικά κυβερνοασφάλειας, παραοικονομίας και χειραγώγησης της αγοράς.

Εξ ου και για πάδειγμα η χρήση DeFi και ιδιωτικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει απαγορευτεί στην Κίνα, ενώ αναμένεται πως και η Ρωσία θα επιβάλει αντίστοιχους περιορισμούς.

Εκτός από από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αγορά και την ρευστότητα, υπάρχει και αυξημένο ρίσκο απάτης στις συναλλαγές στην DeFi. Τουλάχιστον 7,7 δισ. δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χάθηκαν λόγω κυβερνοεπιθέσεων το 2021. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 81% σε ετήσια βάση. Εκτός από ορισμένες τεχνικές, όπως το phishing που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην αποκεντρωμένη οικονομία, υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος της χειραγώγησης των τιμών των κρυπτονομισμάτων.

Συνολικά, σύμφωνα με εκτίμηση της Fitch, ο κλάδος της αποκεντρωμένης οικονομίας είναι ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και όσο διογκώνεται, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτή τη φάση, δεν αποτελεί κίνδυνο για το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξαιρουμένων των stablecoins, η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν έχει φτάσει ακόμη σε μέγεθος ώστε να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο. Επίσης, επισημαίνει η Fitch, η σύνδεση των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών με την αποκεντρωμένη οικονομία δεν είναι υλικές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Fitch, όσο διογκώνεται η DeFi, τόσο στενότερη σχέση θα αποκτά με την παραδοσιακή οικονομια και συνεπώς σε βάθος χρόνου ενδέχεται να αυξηθούν και οι κίνδυνοι επέκτασης των κινδύνων από την DeFi στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Krugman: Ομοιότητες μεταξύ των crypto και της κρίσης του 2007

Η νέα γενιά εκατομμυριούχων από τα crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News