Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε χαμηλό από τον Ιούλιο οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα 

Τουρκία: Σε χαμηλό από τον Ιούλιο οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο υποχώρησαν οι καταθέσεις των Τούρκων πολιτών σε ξένο συνάλλαγμα την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι τα κίνητρα που προσέφερε η κυβέρνηση Ερντογάν έφεραν αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα και σε χρυσό υποχώρησαν περισσότερο από 4 δισ. δολάρια, στα 228,16 δισ. δολάρια, επίπεδο που τελευταία φορά σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

Από την άλλη, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 71,64 δισ. δολάρια, έως τις 28 Ιανουαρίου, από 70,89 δισ. δολάρια μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι καταθέσεις των Τούρκων σε συνάλλαγμα και οι διακρατήσεις σε χρυσό, ανήλθαν στο ρεκόρ των 238,97 δισ. δολαρίων, καθώς η τουρκική λίρα με τις απώλειες 445 που κατέγραψε πέρυσι, καθιστούσε ασύμφωρο για τους πολίτες της γείτονος να αποταμιεύουν στο εθνικό τους νόμισμα. 

Προκειμένου να πείσει τους Τούρκους να επαναφέρουν τα χρήματά τους σε λίρες η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να βάλει ένα stop στη συνεχή συναλλαγματική αιμορραγία.  

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα άλλαξε τη μέθοδο καθορισμού των τιμών, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αποδόσεων των προστατευόμενων καταθέσεων σε λίρες, με απώτερο στόχο την ανακοπή των πτωτικών τάσεων του εγχώριου νομίσματος. 

Το conversion rate (χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων) καθορίζεται πλέον με βάση τις ισοτιμίες που ανακοινώνονται σε έξι διαφορετικές ώρες της ημέρας -αντί για μία, όπως ίσχυε πριν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Νέα «τυράκια» από τον Ερντογάν προς τους Τούρκους καταθέτες

Μπορεί ο Ερντογάν να εξευμενίσει το οργισμένο πλήθος; Οι κινήσεις – ματ και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News