Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Εκτροχιάσθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 48,69%

Τουρκία: Εκτροχιάσθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 48,69%

Δίχως όρια και στην έναρξη της τρέχουσας χρονιάς κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο, ο οποίος όχι μόνο αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, αλλά εκτινάχθηκε και σε υψηλό σχεδόν είκοσι ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν στο 48,69% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, από 36,08% τον Δεκέμβριο. 

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 11,1%. Και τα δύο ποσοστά είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ποσοστό 9,8% σε μηνιαία και 46,7% σε ετήσια βάση. 

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση με τις τιμές παραγωγού, καθώς σε ετήσια βάση η αύξησή τους πλησίασε σχεδόν στο 100% και συγκεκριμένα στο 93,53%, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο κατέγραψαν άνοδο 10,45%. 

Η Τουρκία ξεκίνησε τη χρονιά με μια σειρά από αυξήσεις στις τιμές προϊόντων από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τα διόδια και τα εισιτήρια στα λεωφορεία, κυρίως λόγω της νομισματικής κρίσης που οδήγησε την τουρκική  λίρα να χάσει το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός επίσης αυξήθηκε κατά 50% για το 2022.

Η νομισματική κρίση δημιουργήθηκε, αφότου η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε το βασικό της επιτόκιο 500 μονάδες βάσης στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Η αστάθεια της λίρας έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον περασμένο μήνα εξαιτίας των δαπανηρών κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, καθώς και από το πρόγραμμα προστασίας των καταθέσεων σε λίρα από τις υποτιμήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
 
Ο αντίκτυπος των αυξήσεων των τιμών, όπως ήταν αναμενόμενο έστειλε τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανεβάσει ταχύτητα περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κυβερνητική διαφήμιση – «Μετατρέψτε τις αποταμιεύσεις σε λίρα»

Τουρκία – Ερντογάν: «Προσωρινή» η αύξηση της τιμής των προϊόντων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News