Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 16:16
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γερμανία: «Όχι» στην πυρηνική ως βιώσιμη πηγή ενέργειας

Γερμανία: «Όχι» στην πυρηνική ως βιώσιμη πηγή ενέργειας

Την αντίθεσή της στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη πηγή ενέργειας υπογράμμισε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το φυσικό αέριο μόνο ως μεταβατική λύση στην πορεία προς την πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στις Βρυξέλλες αργά την Παρασκευή.

«Όσο περισσότερο λειτουργούν οι πυρηνικοί σταθμοί, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων», σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομίας το Σάββατο. «Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, το Βερολίνο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμη πηγή ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μάλλον ως μια προσωρινή λύση για την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

«Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση φυσικού αερίου μπορούν να διευκολύνουν την ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα στο σύνολό του, συμπληρώνοντας χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες φωνές που αντιτίθενται στην προτεινόμενη προσθήκη φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας στο πράσινο βιβλίο των κανόνων της, καθώς οι επενδυτές, η κοινωνία των πολιτών και ορισμένα κράτη μέλη εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η προσαρμογή είναι απαραίτητη για να απεξαρτηθούν ορισμένες χώρες από τον άνθρακα και να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ποιές χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη

Ε.Ε.: Χρειάζονται επενδύσεις 500 δισ.ευρώ στην πυρηνική ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News