Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 22:36
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η «τρύπα» της Ευρώπης στην αγορά φυσικού αερίου

Η «τρύπα» της Ευρώπης  στην αγορά φυσικού αερίου

Υπάρχει και η άλλη εκδοχή: Η Ευρώπη έχει φυσικό αέριο. Το εάν θα καλύψει τις ανάγκες αυτό είναι μία διαφορετική υπόθεση. 

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπη είναι κατά 76% γεμάτες. Αυτό απέχει κατά πολύ από το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν στις αρχές της σεζόν θέρμανσης της προηγούενης δεκαετίας. 

Τα νούμερα λοιπόν δεν υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη θα στερεύσει από φυσικό αέριο, όπως δείχνει η εκτίναξη των τιμών στα ύψη τον τελευταίο καιρό. 

Ωστόσο, υπάρχει μία «τρύπα» που συνεχώς βαθαίνει και η οποία εκτείνεται από τη Βόρεια Θάλασσα έως τις κοιλάδες των Αλπεων. Τα αποθέματα σε Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της γηραιάς ηπείρου, κυμαινόμενα από 55% στην Αυστρία έως λιγότερο από 70% στη Γερμανία.

Οι τρεις αυτές χώρες όχι μόνο φιλοξενούν περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης, αλλά στρατηγικά βρίσκονται στο κέντρο του συστήματος, προμηθεύοντας και τις γύρω από αυτές περιοχές, όπως Βρετανία και χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.  

Αυτό που χρειάζεται είναι σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα αλλά ταυτοχρόνως χρειάζεται και άμεση ευελιξία του συστήματος ώστε οι προμήθειες να πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. H Eυρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αδυναμίες της που την αφήνουν ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Η ζήτηση φέτος αναμένεται να είναι αντίστοιχη με τα επίπεδα του 2018, όμως η μείωση της εσωτερικής προσφοράς σημαίνει ότι η ανάγκη της Ευρώπης για εισαγωγές φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη κατά ένα-πέμπτο. 

Η θέση της Ευρώπης έχει αποδυναμωθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η κατάργηση του ολλανδικού γιγαντιαίου κοιτάσματος Γκρόνινγκεν λόγω σεισμικής δραστηριότητας, το κλείσιμο του στόλου πυρηνικής ενέργειας της Γερμανίας και η απόφαση το 2017 της Βρετανίας να κλείσει τη μοναδική μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου.

Όλα αυτά καθιστούν την Ευρώπη λιγότερο ευέλικτη όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν πιο συντονισμένες, αμοιβαία υποστηριζόμενες προσπάθειες για δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με το σύστημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για το πετρέλαιο. Αλλά η αποθήκευση αερίου είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι για το πετρέλαιο και θα εξακολουθούσε να αφήνει ορισμένες χώρες εξαρτημένες από την καλή θέληση των γειτόνων τους. Επιπλέον, η κατασκευή νέων αποθηκών για το φυσικό αέριο είναι δύσκολη από οικονομικής και πολιτικής πλευράς, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους για την απανθρακοποίηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News