Green Economy Τρίτη 11/01/2022, 12:31
GREEN ECONOMY

Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη

Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη

Από την πυρηνική ενέργεια παράγεται το 1/4 του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, 13 κράτη – μέλη παρήγαγαν 683.512 GWh πυρηνικής ενέργειας, ένα μέγεθος που αντιστοιχεί με το 25% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής. 

Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι η Γαλλία, όπου παράγεται το 1/2 (52%) της συνολικής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γερμανία (9%), Ισπανία (9%) και Σουηδία (7%). 

Nuclear energy production in the 13 EU Member States, 2020 data

Αυτά τα τέσσερα κράτη, επομένως, συνεισφέρουν περισσότερα από τα 3/4 της συνολικής ενέργειας που παράγεται στα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης. 

Σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, στις αρχές του 2020 υπήρχαν 109 πυρηνικοί αντιδραστήρες. Κατά τη διάρκεια του έτους, έκλεισαν τρεις αντιδραστήρες, ενώ αρκετοί ακόμη ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέσα στο 2021. 

Η πιο εξαρτημένη χώρα από την πυρηνική ενέργεια είναι η Γαλλία με ποσοστό 67%, ενώ έπεται η Σλοβακία με 54%, η Ουγγαρία με 46% και η Βουλγαρία με 41%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, όπως και η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και ορισμένες άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια.  

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συμπεριλάβει, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, την πυρηνική ενέργεια στην κατηγορία των πράσινων μορφών ενέργειας (συνεπάγεται ευνοϊκότερες μορφές χρηματοδότησης), κάτι το οποίο έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις σε αρκετές χώρες. 

Η επικείμενη απόφαση της Κομισιόν εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα αποτελέσουν τις μεταβατικές μορφές ενέργειας στον δρόμο προς την καθολική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Χρειάζονται επενδύσεις 500 δισ. ευρώ στην πυρηνική ενέργεια

Διχάζει η «οικολογική» πυρηνική ενέργεια

Το πυρηνικό καύσιμο που «πληρώνει» την κρίση στο Καζακστάν

Πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα; Το deal της Chipita και οι πτήσεις του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News