Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 15:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δισεκατομμυριούχος CEO που μένει σε Airbnb

Ο δισεκατομμυριούχος CEO που μένει σε Airbnb

Με προσωπική περιουσία 12,3 δισ. δολαρίων, ο συνιδρυτής του Airbnb Μπράιαν Τσέσκι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Όμως όπως ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πλέον θα ζει σε Airbnb σπίτια και διαμερίσματα, σε διάφορα μέρη.

«Αρχίζοντας από σήμερα, θα ζω σε Airbnb. Θα μένω σε διαφορετική πόλη κάθε 1-2 εβδομάδες», έγραψε ο 40χρονος Τσέσκι, με την Ατλάντα να είναι ο πρώτος του σταθμός.

«Θα επιστρέφω στο Σαν Φρανσίσκο συχνά, αλλά για την ώρα, το σπίτι μου θα είναι ένα Airbnb σε κάποιο μέρος», πρόσθεσε.

Ο Τσέσκι υιοθετεί τη ζωή του ψηφιακού νομά για να δείξει πως η Airbnb όχι μόνο επιβίωσε από την πανδημία, αλλά και κατάφερε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

«Τον τελευταίο χρόνο, 100.000 φιλοξενούμενοι της Airbnb έκλεισαν διαμονές για 3 μήνες ή και περισσότερο», εξήγησε ο Τσέσκι. «Το 2022, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη τάση στα ταξίδια θα είναι οι άνθρωποι που εξαπλώνονται σε χιλιάδες πόλεις, μένοντας για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και ολόκληρες σεζόν κάθε φορά», εξήγησε.

Ο μεγιστάνας που πίστευε ότι θα είναι ένα τίποτα

«Είμαι σίγουρος ότι θα γίνω ένα τίποτα», έγραψε στην επετηρίδα του λυκείου του ο Μπράιαν Τσέσκι. Ο 40χρονος CEO της Airbnb τελικά έγινε δισεκατομμυριούχος και ένας από τους ισχυρότερους παίκτες όχι μόνο της Silicon Valley, αλλά και της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.

Ο Τσέσκι μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη, 20.000 κατοίκων, της Νέας Υόρκης. Την εποχή εκείνη τον ενδιέφερε το χόκεϊ και το σχέδιο και έτσι το 1999 βρέθηκε να σπουδάζει βιομηχανικό ντιζάιν στο Rhode Island School of Design.

Ήταν εκεί που γνώρισε τον Τζο Γκέμπια. «Πριν μπεις στο αεροπλάνο, θέλω κάτι να σου πω. Μία μέρα θα φτιάξουμε μια εταιρεία και θα γράφουν βιβλία για αυτήν», του είχε πει ο Γκέμπια πριν από την αποφοίτησή τους.

Τα λόγια του ήταν προφητικά. Το 2007 βρήκε τους δύο παλιούς συμφοιτητές να μοιράζονται ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο. Άνεργοι και άφραγκοι, οι δύο συγκάτοικοι έψαχναν τρόπους για να πληρώσουν το νοίκι. Κάπως έτσι, όταν ένα μεγάλο συνέδριο σχεδιαστών γέμιζε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης, ο Τζο έστειλε στον Μπράιαν ένα email που έμελλε να γράψει τα ονόματά τους στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία.

«Μπράιαν, σκέφτηκα ένα τρόπο να βγάλουμε μερικά δολάρια – να κάνουμε το σπίτι μας ‘bed & breakfast για σχεδιαστές’ – προσφέροντας σε νεαρούς σχεδιαστές που θα έρθουν στην πόλη ένα μέρος για να μείνουν κατά τη διάρκεια του 4ήμερου συνεδρίου, μαζί με ασύρματο ίντερνετ, ένα μικρό γραφείο, στρώματα για να κοιμηθούν και πρωινό κάθε πρωί. Χα! Τζο».

Τελικά, τρία άτομα έμειναν στο διαμέρισμά τους εκείνο το Σαββατοκύριακο. Και λίγους μήνες αργότερα, ο Γκέμπια και ο Τσέσκι, μαζί με το φίλο τους Νέιθαν Μπλετσάρτσικ εγκαινίασαν το Airbedandbreakfast.com.

Για καιρό, το Airbnb έμοιαζε με την πιο ανόητη επιχειρηματική ιδέα που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Ποιος θα δεχόταν να αφήσει έναν άγνωστο να κοιμηθεί στον καναπέ του σαλονιού του; Για αυτό και τα περισσότερα από τα venture capitals στα οποία απευθύνθηκε αρχικά ο Τσέσκι για χρηματοδότηση, τον απέρριψαν. Ασφαλώς θα το έχουν πια μετανιώσει. Το Airbnb μετρά περισσότερους από 800 εκατομμύρια φιλοξενούμενους έως σήμερα και πλέον λειτουργεί σε τουλάχιστον 191 χώρες του κόσμου. Εκείνη η ανόητη επιχειρηματική ιδέα των δύο άνεργων συγκάτοικων αξίζει σήμερα περίπου 35 δισ. δολάρια, καθώς αυτός είναι ο στόχος για την κεφαλαιοποίηση της Airbnb, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή των μετοχών της στο Nasdaq.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Mr. Airbnb: «Όταν δεν είχα να πληρώσω το νοίκι» – Τι με δίδαξαν οι κρίσεις

Όλα όσα η Airbnb δεν θέλει να ξέρετε: Βιασμοί, ακρωτηριασμένα μέλη και τρύπες από σφαίρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News