Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο άνω του 1,5% παρά την Όμικρον και τα αυξημένα αποθέματα

Πετρέλαιο: Σε άνοδο άνω του 1,5% παρά την Όμικρον και τα αυξημένα αποθέματα

Διεύρυναν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους οι τιμές πετρελαίου στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης παρότι ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε σταθερά στην πολιτική αύξησης της παραγωγής του για τον Φεβρουάριο και τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης καθώς τα περιστατικά Covid-19 από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,5% στα 81,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε πάνω από τα 78 δολάρια με άνοδο 1,7%. 

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10 εκατ. βαρέλια, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ.βαρέλια. Οι αναλυτές επικαλέστηκαν τη μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περίπου 1 εκατ. νέες μολύνσεις τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από οιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη και σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης καταδεικνύει σαφώς λιγότερες μετακινήσεις λόγω Covid καθώς οι πολίτες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί στο να ταξιδέψουν. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για λίγες ακόμη εβδομάδες», αναφέρει η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος για τα εμπορεύματα της Capital Economics. 

Ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων παραγωγών του καρτέλ και της Ρωσίας, συμφώνησαν χθες Τρίτη να προσθέσουν επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή τους τον Φεβρουάριο, όπως κάνουν κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ θα δυσκολευθεί να επιτύχει το στόχο του, καθώς κάποιες χώρες μέλη του όπως Νιγηρία, Ανγκόλα και Λιβύη δεν θα καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, όπως σημειώνουν αναλυτές της Barclays. Η τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News