Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 22:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Με απώλειες 2,7% το brent στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Με απώλειες 2,7% το brent στην εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για την αγορά πετρελαίου, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι traders εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρόν αλλά και η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στη ζήτηση για πετρέλαιο. 

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε προς στιγμή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά πτώση άνω του 3% και απώλειες 1,4% για την εβδομάδα. Τα νέα κρούσματα στη Βρετανία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές των ΗΠΑ. Οι τιμές δέχθηκαν πιέσεις και από τις ανησυχίες ότι οι κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ και άλλων κεντρικών τραπεζών για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Η τιμή brent κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση απώλειες 2,7%. 

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα συνεχίσει να καθοδηγεί την αγορά πετρελαίου σε ημερήσια βάση τουλάχιστον έως το τέλος του χειμώνα. Αυτή τη στιγμή, η νέα μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί τον υπ΄αριθμό ένα κίνδυνο για τη ζήτηση», σημειώνει ο Πάβελ Μολκάνοβ, αναλυτής της Raymond James & Associates. 

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ενδείξεις για μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο στην Ασία, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει επιστρέψει σε πλεόνασμα, καθώς η Όμικρον περιορίζει την ταξιδιωτική ζήτηση. 

Brent's prompt timespread flipped to contango on oversupply concerns   

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επαναληφθούν σύντομα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής περισσότερου ιρανικού πετρελαίου στην αγορά. Σύμφωνα με τον Απεσταλμένο της Ε.Ε., οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δημιουργήσει ένα κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις, όμως έχουν περιθώριο κάποιων εβδομάδων και όχι μηνών για να τεθεί ξανά σε ισχύ η συμφωνία του 2015. 

Εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση της Όμικρον, ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να συνεδριάσει πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της συνάντησής του στις 4 Ιανουαρίου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αναπροσαρμόσει την παραγωγή του. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News