Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε τροχιά ανόδου 5%

Πετρέλαιο: Σε τροχιά ανόδου 5%

Άλμα 5% σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου εν μέσω προσδοκιών ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν θα έχει τόσο καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία εάν τα συμπτώματα αποδειχθούν ήπια αλλά και μετά τα σημάδια εμπιστοσύνης στην αγορά πετρελαίου που εξέφρασαν ορισμένες κορυφαίες χώρες του ΟΠΕΚ. 

Οι αναφορές ότι οι ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον που έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική έχουν ήπια συμπτώματα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Αντονι Φάουτσι ότι η μετάλλαξη δεν είναι τόσο σοβαρή μέχρι στιγμής συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος. 

Η τιμή brent κατέγραψε άνοδο περίπου 5% ξεπερνώντας το φράγμα των 53 δολαρίων το βαρέλι, ενώ ανάλογα κέρδη σημείωσε και η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη, πλησιάζοντας πολύ κοντά στα 70 δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα και οι δύο τιμές έκλεισαν με πτώση για έκτο διαδοχικό πενθήμερο. 

Η τιμή brent έχει περιορίσει τα φετινά κέρδη του στο 38% μετά τις απώλειες που υπέστη τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ισάν Αμπντουλ-Τζαμπάρ δήλωσε ότι οι τιμές πετρελαίου θα φθάσουν τα 75 δολάρια το βαρέλι. Την Κυριακή, η Saudi Aramco αύξησε τις τιμές της για τους αγοραστές από ΗΠΑ και Ασία κατά 80 σεντ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. 

Η αγορά πετρελαίου βρήκε επίσης στήριγμα στις απομακρυσμένες προοπτικές για αύξηση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έφθασαν ξανά σε αδιέξοδο. 

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας που συμμετέχουν στο World Petroleum Conference για τις μελλοντικές τεχνολογίες και τις στρατηγικές χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στο Χιούστον, επιβεβαίωσαν την ανάγκη για την παραγωγή περισσότερου πετρελαίου για τις επόμενες δεκαετίες. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News