Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 15:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άνθρωπος που προέβλεψε την απάτη των 2 δισ. ευρώ… σορτάρει την Tesla

Ο άνθρωπος που προέβλεψε την απάτη των 2 δισ. ευρώ… σορτάρει την Tesla

Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει από το 2016 την απάτη της Wirecard, στοιχηματίζει πλέον εναντίον της Tesla, θεωρώντας ότι η μετοχή του Έλον Μασκ βρίσκεται στην… στρατόσφαιρα και πρέπει να έρθει πίσω στη γη. 

Ο λόγος για τον Fraser Perring, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από το σορτάρισμα στη Wirecard, τη γερμανική εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών, η οποία κήρυξε πτώχευση το 2020, λόγω ψευδών λογιστικών στοιχείων ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ. 

Ο επενδυτής, αυτή τη φορά, θέτει στο στόχαστρό του τη μετοχή της Tesla, θεωρώντας ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της μετοχής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και των μετοχών των Volkswagen – Toyota. 

Οι δύο τελευταίες, όπως εξηγεί, είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, καθώς διαθέτουν προς πώληση περίπου 10 ή 11 οχήματα για κάθε ένα που παραδίδει η Tesla. 

Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του Μασκ ανέρχεται σε 1,15 τρισ. δολάρια, υπερδιπλάσια σε σχέση με την από κοινού κεφαλαιοποίηση των VW και Toyota. 

Γι’ αυτό τον λόγο, δηλώνει εκ νέου short, θεωρώντας ότι η μετοχή της Tesla είναι υπερτιμημένη. 

Το 2018, ο Έλον Μασκ είχε γράψει στο Twitter ότι το short-selling θα έπρεπε να είναι παράνομο, ενώ είχε χαρακτηρίσει τους σορτάκηδες ως «καταστροφείς». 

 

Η Tesla, εδώ και καιρό, «φιγουράρει» στις κορυφαίες επιλογές των σορτάκηδων, κάτι το οποίο έχει κοστίσει στους τελευταίους δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο, ότι η μετοχή συνεχίζει καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μην επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις περί επικείμενης κατάρρευσης.

Ανεξαρτήτως της περίπτωσης της Tesla, πάντως, οι short sellers είναι σαφές ότι προξενούν το μίσος σε αρκετούς. Από τα στελέχη και τους μετόχους των εταιρειών, οι οποίες στοχοποιούνται, έως τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν ότι ορισμένοι βγάζουν χρήματα ενώ οι τιμές καταρρέουν.

Όμως, κατά πολλούς, αυτή η πρακτική είναι απαραίτητη. Ένα απαραίτητο κακό, όπως αποδεικνύει η ιστορία εκατοντάδων εταιρειών, οι οποίες προσπάθησαν να εξαπατήσουν χιλιάδες επενδυτές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσα από απάτες, κομπίνες και λογιστικά κόλπα.

Τα παραδείγματα της Wirecard στη Γερμανία, της Valeant στις ΗΠΑ, της Wells Fargo επίσης στις ΗΠΑ, της Eurofin στο Λουξεμβούργο, της NMC Health στo Ηνωμένο Βασίλειο, της Bio-On στην Ιταλία και φυσικά, της Folli-Follie στην Ελλάδα, είναι άκρως ενδεικτικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σορτάκηδες: Από το μακρινό 1609 έως τον Ναπολέοντα και την GameStop

Wirecard: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για δεσμούς με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας

Οι τιτάνες που θέλουν να εκθρονίσουν τον Έλον Μασκ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News