Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 21:18
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Wirecard: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για δεσμούς με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας

Wirecard: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για δεσμούς με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας

Στενές σχέσεις με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας φέρεται να διατηρούσε για πολλά χρόνια η Wirecard, γεγονός που καταδεικνύει το βαθμό με τον οποίο ο κάποτε κραταιός όμιλος πληρωμών ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα επιβολής του νόμου. 

Η Wirecard, η νεοσύστατη εταιρεία που αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τεχνολογικού κλάδου της Γερμανίας, κατέρρευσε πέρυσι το καλοκαίρι, μετά από την αποκάλυψη ότι κεφάλαια αξίας 1,9 δισ.ευρώ που ήταν δηλωμένα στον ισολογισμό της, δεν υπήρχαν ουσιαστικά στην εταιρεία. 

Ωστόσο, το σκάνδαλο αυτό, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και το οποίο έχει να κάνει με λογιστική απάτη, συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις, καθώς η κοινοβουλευτική έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Βερολίνο φέρνει καινούργια στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Wirecard, Γιαν Μάρσαλεκ, που σύμφωνα με πηγές διατηρούσε στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστρίας και της Ρωσίας, έφυγε από τη Γερμανία πέρυσι το καλοκαίρι και είναι ο πλέον καταζητούμενος στη λίστα της Interpol.

Επιπλέον, ένας ειδικός ανακριτής, ο οποίος διορίστηκε από το κοινοβούλιο για να εξετάσει τους δεσμούς της Wirecard με τις αρχές επιβολής του νόμου, διαπίστωσε ότι από το 2013 η αρμόδια για τις πληρωμές ομάδα της εταιρείας με έδρα το Μόναχο διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποινικής Δίωξης της Γερμανίας (BKA), της οποίας οι πράκτορες χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες Wirecard. Η αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της Wirecard και της BKA υποδηλώνει ότι η εταιρεία είχε εκδώσει τουλάχιστον μερικές από τις πιστωτικές κάρτες με ψεύτικες ταυτότητες οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από αστυνομικούς για την πληρωμή λογαριασμών. Η Wirecard μάλιστα παραιτήθηκε από τη συνήθη χρέωση στις συγκεκριμένες κάρτες και τις παρείχε δωρεάν. 

Ο Βόλφγκανγκ Γουίλαντ, ο ειδικός ερευνητής, σημείωσε ότι η BKA ήταν υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και του οργανωμένου εγκλήματος και έπρεπε να είχε εξετάσει τους «συνεργάτες της πολύ πιο ενδελεχώς». Πρόσθετες επίσης έρευνες έδειξαν ότι η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της Γερμανίας, η BND, χρησιμοποιούσε και αυτή πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν από την Wirecard, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την BKA. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Wirecard αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένων ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος και χειραγώγηση του ισολογισμού από το 2015. Οι εισαγγελείς του Μονάχου κατηγορούν τώρα πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρείας ότι είχαν υπό τον έλεγχός τους επιχείρηση για παράνομες δραστηριότητες που υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News