Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 18:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτονομίσματα: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2022

Κρυπτονομίσματα: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2022

Μία εξαιρετική χρονιά ολοκληρώνεται για το χώρο των κρυπτονομισμάτων, όχι μόνο επειδή η αξία της σχετικής αγοράς υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020 και ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 2,5 τρισ. δολαρίων, αλλά επίσης διότι αυξήθηκε σημαντικά και η αποδοχή τους.

Σύμφωνα με συντάκτη και εκδότη του FIN, ενός newsletter που εξειδικεύεται στις fintech, οι εξής έξι τάσεις θα καθορίσουν το χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2022:

Πολλές περιπτώσεις Ελ Σαλβαδόρ

Θα δούμε μεγάλη πρόοδος στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων σε καθημερινές συναλλαγές. Προφανώς δεν θα σπεύσουν όλες οι χώρες να τα υιοθετήσουν ως εθνικό νόμισμα, αλλά οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιούν περισσότερο τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι πελάτες απαιτούν να γίνει μέρος του χαρτοφυλακίου τους,. Πολλές τράπεζες και εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα αξιοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους.

Επέκταση σε δευτερογενείς αγορές και αγορές παραγώγων

Τον Φεβρουάριο, η καναδέζικη Purpose Investments εγκαινίασε το πρώτο ETF (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο) σε bitcoin. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, διαχειρίζεται περίπου 1,4 δισ. δολάρια. Υπάρχει περίπτωση ορισμένες εταιρείες να μιμηθούν αυτό το μοντέλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενδέχεται να εγκρίνει  ETF σε bitcoin ή σε άλλο κρυπτονόμισμα μέσα στο 2022.

Οι επενδυτές επίσης αρχίζουν αν συνειδοποιούν ότι μπορούν να έχουν κέρδος από χαρτοφυλάκια κρυπτονομισμάτων, παρά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν, καθώς και να τα κάνουν πιο ανταγωνιστικά επεκτείνοντας το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Θα συνεχιστεί ο πόλεμος του Ethereum

Εντυπωσιακός είναι ο ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον κολοσσό των κρυπτονομισμάτων, το Ethereum, και μερικά blockchain, τα οποία παρουσιάζονται ως ταχύτερα και φθηνότερα. Ενδέχεται λοιπόν να συνεχιστεί ο ανταγωνισμός, ενώ ορισμένοι επενδυτές μπορεί να επενδύσουν και στα δύο για να είναι ασφαλείς.

Τέλος στον ανταγωνισμό με τις Big Tech – προς το παρόν

To 2021, οι τεχνολογικοί κολοσσοί υποχώρησαν από την αρένα των κρυπτονομισμάτων, παρότι ήλπιζαν ότι θα φέρουν την επανάσταση και σε αυτό τον χώρο.

Η Meta έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια για τη διοχέτευση του ψηφιακού της νομίσματος, του Diem. Η πρόσφατη αποχώρηση του επικεφαλής του τμήματος κρυπτονομισμάτων, David Marcus μπορεί να σημαίνει ότι ακόμη και εάν τα καταφέρει το Diem, ίσως να μην είναι αρκετά ανταγωνιστικό.

Λίγο καιρό νωρίτερα, η Google είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει στα φιλόδοξα σχέδιά της για τη δημιουργία υπηρεσίας πληρωμών και τραπεζικής. Η αποχώρηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών – προς το παρόν – δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη των υφιστάμενων κρυπτονομισμάτων και stablecoins.

Οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις θα συνεχιστούν

Είναι περίπλοκο ζήτημα, αλλά όσο περισσότερο αποδέχεται ο κόσμος τα bitcoin, τόσο περισσότερο αντιδρούν οι κυβερνήσεις.

Από τεχνολογική σχοπιά η κατάργηση των κρυπτονομισμάτων είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν να βάλουν πάρα πολλά εμπόδια στις συναλλαγές (για παράδειγμα) αρνούμενες τις άδειες για συναλλαγές). Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οφείλουμε να περιμένουμε περισσότερες αντιδράσεις όσον αφορά την επίπτωση του mining στην κλιματική κρίση.

Διακυμάνσεις στα πιο δημοφιλή νομίσματα

Μερικές φορές οι τεράστιες διακυμάνσεις μπορεί να αποπροσανατολίζουν από το γεγονός ότι συνολικά η αγορά κρυπτονομισμάτων διογκώθηκε σημαντικά το 2021. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχιστεί αυτή η τάση και το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ποια crypto είναι πλέον στη… μόδα – Σε δεύτερη μοίρα το Bitcoin

Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί για τα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News