Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 21:30
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί για τα κρυπτονομίσματα

Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί για τα κρυπτονομίσματα

Ανησυχίες για την αγορά κρυπτονομισμάτων εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου την ώρα που το μέγεθος της διευρύνεται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου η συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφοντας άλμα σχεδόν 10% σε σχέση με τα επίπεδά της στις αρχές του 2020.        

Ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο ο εκ των επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ευάγγελος Παπαγεωργίου, με έκθεσή του είχει τονίσει ότι το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αναπτύσσεται ταχέως. Η αγορά δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία που θέτουν εν αμφιβόλω την αντοχή της αγοράς. Μιλώντας ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη στο «MR» είχε υπογραμμίσει αυτή ακριβώς την άποψη, καθώς εμφανίσθηκε θετικός στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο. 

Ένα από τα προβλήματα που έχει εντοπίσει το Ταμείο είναι ότι πολλοί από τους traders και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαπραγματεύονται με τα εν λόγω νομίσματα, στερούνται ισχυρών λειτουργικών πρακτικών, σωστής διακυβέρνησης και διαχείρισης του κινδύνου.

Υπό το πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για τους απλούς επενδυτές καθώς η αγορά στερείται επαρκούς εποπτείας. Επιπλέον αυτά τα κενά μπορεί να θέτουν τις βάσεις για ξέπλυμα χρήματος καθώς και για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να υπάρξουν κανόνες που θα εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, κανόνες οι οποίοι θα ενισχύσουν την διασυνοριακή εποπτεία. Παράλληλα όπως επισημαίνει επειδή πρόκειται για ένα τόσο καινούργιο πεδίο θα πρέπει οι εποπτικοί φορείς να πιέσουν για τυποποίηση των δεδομένων.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η δράση πρέπει να είναι αποφασιστική, γρηγόρη και καλά συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο για να υπάρξουν οφέλη και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν τα τρωτά σημεία, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.       

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ στο «MR»: Ναι στα cryptos, αλλά με κανόνες 

Το Bitcoin μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια, προειδοποιεί ακαδημαϊκός

Πού είναι ο θησαυρός των 70 δισ. δολαρίων; Ο «δημιουργός» του bitcoin δηλώνει δικαιωμένος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News