Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Aναπόφευκτη η άνοδος των τιμών πετρελαίου στα 100 δολάρια

Goldman Sachs: Aναπόφευκτη η άνοδος των τιμών πετρελαίου στα 100 δολάρια

Μία τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι φαινόταν ως κάτι αναπόφευκτο μέχρι πρότινος, καθώς στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street είχαν προβλέψει έναν σούπερ κύκλο εμπορευμάτων. Ο στόχος αυτός παραμένει ακόμη εφικτός, παρά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον. 

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μία τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι είναι εφικτή το 2023, χάρη στη ζήτηση ρεκόρ. Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων θεωρεί ότι οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερβολικές, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα μετάλλαξη με περισσότερα τεστ παρά με νέα περιοριστικά μέτρα. 

$100 Oil?Priced in 2023 dollars, Brent crude has neared level  

H αγορά είχε φθάσει και πάλι το ορόσημο αυτό πριν από μερικά χρόνια. Το 2011, η τιμή brent είχε εκτιναχθεί στα 126 δολάρια το βαρέλι και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων για τα επόμενα τρία έτη, καθώς η Αραβική Άνοιξη εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, με αντίκτυπο στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως Λιβύη. 

Η ζήτηση επιβραδύνθηκε το 2014, καθώς η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε και η μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ από σχιστολιθικά κοιτάσματα αύξησε την προσφορά. Αποτέλεσμα ήταν μία ελεύθερη πτώση των τιμών άνω του 70% που διήρκεσε έως το 2016, οπότε η αγορά βρήκε νέες ισορροπίες. Ακολούθησαν δύο χρόνια παγκόσμια ανάπτυξης, έως το καλοκαίρι του 2008 που άρχισε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας. 

Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο σήμερα. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την περυσινή κρίση του κορωνοϊού. Η τιμή αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι θεωρείται αναπόφευκτη εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψιν τη διστακτικότητα του ΟΠΕΚ+ να απελευθερώσει περισσότερο ποσότητα πετρελαίου στην αγορά. Οσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί καθώς η ταξιδιωτική κίνηση προβλέπεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2023, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019. 

Η συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των κορυφαίων καταναλωτριών χωρών του πλανήτη αναμένεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμη μόνο λύση. 

Οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου εξαιτίας της ζήτησης αποτελεί το βασικό παράγοντα ανάφλεξης του πληθωρισμού. Ομως ο πληθωρισμός μπορεί να λειτουργήσει και με διαφορετικό τρόπο. Ο πληθωρισμός έχει αντίκτυπο στην αξία του δολαρίου, του νομίσματος στο οποίο αποτιμώνται στα συμβόλαια πετρελαίου. 

Συνεπώς, καθώς το δολάριο ενισχύεται, χάρη στις αυξανόμενες αποδόσεις και στην προσμονή τριών επιτοκιακών αυξήσεων το 2022, μία τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια θα έρθει πιο γρήγορα του αναμενομένου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News