Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Μέτριες ανοδικές κινήσεις με έντονη γεωπολιτική

Πετρέλαιο: Μέτριες ανοδικές κινήσεις με έντονη γεωπολιτική

Ανοδικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, σε μία ωστόσο συνεδρίαση αρκετά νευρική, η οποία κατάφερε να διατηρήσει το θετικό τόνο, καθώς οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,5% στα 75,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κατέγραψε άνοδο 0,4% στα 72,36 δολάρια το βαρέλι. 

Η τιμή brent έχει ανακάμψει περίπου 10% από την 1η Δεκεμβρίου εν μέσω προσδοκιών ότι η νέα μετάλλαξη θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου, μετά την πτώση 16% που υπέστη στις 25 Νοεμβρίου. 
 
«Κάποιες από τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της Όμικρον στην πετρελαϊκή ζήτηση κρίνονται υπερβολικά απαισιόδοξες και συνεπώς οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα μετάλλαξη στάθηκαν αρκετές για την ανάκαμψη των τιμών», αναφέρει ο Τζιοβάνι Σταβνόβο, αναλυτής της UBS. 

H αγορά πάντως δεν αντέδρασε στα νέα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία μειώθηκαν κατά 240.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για διυλισμένα προϊόντα άγγιξε τα 20,9 εκατ.βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με την καταναλωτική χρήση να ξεπερνά τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Η αγορά περιμένει ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση στις αρχές του 2022, λόγω της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ και της αυξανόμενης προσφοράς από τη Μέση Ανατολή. 

Ο Λευκός Οίκος και η Τεχεράνη έχουν αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως μία συμφωνία που θα αναβιώνει την αντίστοιχη του 2015 παραμένει ακόμη πολύ μακριά. Από την άλλη πλευρά οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας παραμένουν υψηλές αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. 

«Όλα αυτά τα γεγονότα λένε στην αγορά ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και όποτε συμβαίνει αυτό οι τιμές πετρελαίου κινούνται ανοδικά», σημειώνει ο Τιμ Σνίντερ, οικονομολόγος της Matador Economics. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News