Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 08:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού από το υψηλό 26 ετών 

Η οικονομία της Κίνας, η οποία σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας πέρυσι

Κίνα: Υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού από το υψηλό 26 ετών 

Τα κυβερνητικά μέτρα για την καταστολή των ανεξέλεγκτων τιμών των εμπορευμάτων και ο μετριασμός της ενεργειακής κρίσης, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στην Κίνα να διολισθήσουν από το υψηλό 26 ετών τον Νοέμβριο. Η επιβράδυνση αυτή έρχεται κι ενώ το Πεκίνο έχει επιδοθεί σε αγώνα προκειμένου να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης του κόστους στη δεύτερη οικονομία μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης των τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 12,9% τον Νοέμβριο,, από το υψηλό 26 ετών του Οκτωβρίου στο 13,5%, ωστόσο κινήθηκε υψηλότερα από το 12,4% που εκτιμούσαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ενώ το κόστος για τα εργοστάσια παραμένει υψηλό, η συγκράτηση των τιμών μπορεί να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κάποιο περιθώριο να απελευθερώσουν περισσότερα κίνητρα για να στηρίξουν την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη.

Η οικονομία της Κίνας, η οποία σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας πέρυσι, έχει χάσει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της ανόδου των τιμών, της επιβράδυνσης της μεταποίησης, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και την πανδημία.

Την περασμένη Δευτέρα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε τη μείωση στα αποθεματικά που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες, η δεύτερη τέτοια κίνηση φέτος.

«Πέρα από τα τρόφιμα, οι πιέσεις στις τιμές γενικά υποχωρούν, ειδικά στη βαριά βιομηχανία», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, ανώτερος οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics. «Ως εκ τούτου, δεν πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα αποτρέψουν την PBOC από περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των επιτοκίων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News