Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 14:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Το ψηφιακό γιουάν «πουλάει» – Στα 9,5 δισ. δολάρια οι συναλλαγές 

Η Κίνα είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην αναζήτηση διαφορετικών τρόπων πληρωμών

Κίνα: Το ψηφιακό γιουάν «πουλάει» – Στα 9,5 δισ. δολάρια οι συναλλαγές 

Η υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία e-CNY, έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους καταναλωτές στην Κίνα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ 140 εκατ. πολίτες, έχουν ανοίξει λογαριασμούς για «ψηφιακά πορτοφόλια».

Αυτό ισχυρίσθηκε ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας σήμερα Τετάρτη, ο οποίος σημείωσε ότι από πέρυσι που έχει εισαχθεί (ανεπίσημα) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ασιατικής χώρας, η συνολική αξία των συναλλαγών με το e-CNY, έχουν αγγίξει σχεδόν τα 62 δισ. γιουάν (9,7 δισ. δολάρια).  

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Μου Τσανγκτσούμ, γενικός διευθυντής στο τμήμα για το ψηφιακό νόμισμα στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο «Fintech Week» στο Χονγκ Κονγκ, επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα ορισθεί η επίσημη ημερομηνία λανσαρίσματός του. 

Σύμφωνα με τον Μου, μέχρι στιγμής περί των 1,55 εκατ. εμπόρων και οργανισμών δέχονται πληρωμές με το eCNY και μεταξύ αυτών είναι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών.

Η Κίνα είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην αναζήτηση διαφορετικών τρόπων πληρωμών και στο πλαίσιο αυτό από πέρυσι έχει πειραματισθεί με διάφορα δοκιμαστικά και πιλοτικά σχέδια. 

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο καταρτίζουν σχέδια για να αναπτύξουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο εκτός του ότι θα εκσυγχρονίσουν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα, θεωρούν ότι θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό από τα κρυπτονομίσματα, ενώ παράλληλα θα επιταχύνουν τον ρυθμό των εγχώριων και των διεθνών πληρωμών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News