Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 11:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μειώνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες για 2η φορά το 2021 

Το νέο μέτρο είχε προαναγγελθεί την περασμένη Παρασκευή από τον πρωθυπουργό της χώρας

Κίνα: Μειώνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες για 2η φορά το 2021 

Σε μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών για δεύτερη φορά μέσα στο 2021 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, του ποσού δηλαδή σε μετρητά που είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να διακρατούν στα αποθεματικά τους. 

Με τη νέα κίνηση αυτή, θα απελευθερωθούν 1,2 τρισ. γιουάν ρευστότητας σε μακροπρόθεσμη βάση και συνιστά ένα μέτρο για να θωρακισθεί η κινεζική οικονομία και να αποτραπεί η επιβράδυνση της ανάπτυξή της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, την οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της, βάσει της νέας οδηγίας, από τις 15 Δεκεμβρίου το ποσοστό των τραπεζών για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει η μείωση αυτή δεν θα αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των οποίων το ποσοστό των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι στο 5%. 

Το νέο μέτρο είχε προαναγγελθεί την περασμένη Παρασκευή από τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κεκιάνγκ και έρχεται μετά την πρώτη μείωση που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ήταν πιο επιθετική από τη δεύτερη.

Στο τελευταίο poll του Reuters, οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για ανάπτυξη 5,5% της κινεζικής οικονομίας το 2022, ωστόσο έκτοτε κάποιοι εξ αυτών έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους ελέω της κρίσης που διαγράφεται στον κλάδο των ακινήτων, αλλά και της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News