Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 16:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη

Στην ουρά, για να αγοράσουν το φθηνό ψωμί του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στέκονται οι Τούρκοι, με φόντο τη βουτιά της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Στην περιοχή Sultangazi της Κωνσταντινούπολης, που θεωρείται προπύργιο του AK του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεκάδες άτομα περιμένουν στη σειρά για να αγοράσουν ψωμί σε ένα κιόσκι του δήμου, λέγοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας δεν τους αφήνουν άλλη επιλογή.

«Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε τέτοια στενότητα, ώστε μετράμε τις πέντε, δέκα ή είκοσι λίρες», λέει στο Reuters ένας 50χρονος, που μόλις έχει αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του.

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη-1
φωτ.: Reuters/UMIT BEKTAS

Και κατηγορεί την κυβέρνηση για τις δυσκολίες. «Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει γιατί για 20 χρόνια είναι το ίδιο σύστημα. Οι περισσότεροι εδώ μπορεί να λένε ‘να ζήσει ο σουλτάνος μου’, αλλά αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Αυτοί που, μαζί με εμένα, ψήφισαν το AK, αντιμετωπίζουν και εκείνοι δυσκολίες», δηλώνει.

Ένας άλλος Τούρκος λέει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του έχει επιδεινωθεί απότομα. Προηγουμένως, τα έβγαζαν πέρα με 1.000 λίρες την εβδομάδα, εκ των οποίων έδιναν τα μισά σε τρόφιμα. Με την κατάρρευση της λίρας, τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν τώρα μόλις σε 73 δολάρια. Και δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη-2
φωτ.: Reuters/UMIT BEKTAS

«Εάν παίρνεις 1.000 την εβδομάδα, δεν είναι αρκετά. Ποιον πρέπει να κατηγορήσουμε για αυτό;», λέει.

Για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν, οι ουρές για το ψωμί δείχνουν ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει απλά μία οικονομική κρίση, αλλά μία αποτυχία της κυβέρνησης, που μαρτυρά την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Ο δήμος του πουλά ψωμί αντί 1,25 λιρών (9 σεντς του δολαρίου) ή περίπου στο 1/2 της τιμής στους κανονικούς φούρνους. Και έχει σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή του, στο 1,5 εκατ. φραντζόλες την ημέρα, για να καλύψει τη ζήτηση. Όμως οι ουρές δείχνουν ότι και αυτό δεν είναι αρκετό.

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη-3
φωτ.: Reuters/UMIT BEKTAS

«Αυτό δείχνει πολύ ξεκάθαρα τη φτώχεια. Οι άνθρωποι δεν διασκεδάζουν να στέκονται στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί», λέει ο Ιμάμογλου.

Μόνο τον Νοέμβριο,  η λίρα έχασε το 30% της αξίας της, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,3%, αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της στο 15% από το 19% από τον Σεπτέμβριο, εφαρμόζοντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που πρεσβεύει ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με υπηρεσία του δήμου, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 50% σε έναν χρόνο, με τα ενοίκια να αυξάνονται 71% και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη να κυμαίνονται από 75% έως 138%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει στα χαμηλά έξι ετών. «Παίρνουμε μέτρα για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας στην καθημερινότητα», είπε σε ομιλία του το Σάββατο, λέγοντας ότι οι αυξήσεις μισθών θα ελαφρύνουν το βάρος για τους πιο φτωχούς.

Και κατηγόρησε τους «άπληστους καιροσκόπους» για τις ανατιμήσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δέχεται επιθέσεις εδώ και τρία χρόνια μέσω της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν;

«Μισθοί… Αλβανίας στην Τουρκία»

Είπε ο Τζορτζ Κλούνεϊ «όχι» στα εκατομμύρια της Τουρκίας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News