Business & Finance Σάββατο 4/12/2021, 15:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μισθοί… Αλβανίας στην Τουρκία»

«Μισθοί… Αλβανίας στην Τουρκία»

Στην οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει την Τουρκία, εστιάζει ο γερμανικός τύπος με αφορμή τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτοξεύθηκε άνω του 20% για τον μήνα Νοέμβριο. 

«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), σημειώνοντας ότι με βάση τα επίπεδα στοιχεία ξεπερνάει το όριο του 20%. 

«Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα» υπογραμμίζεται, επίσης, από την εφημερίδα της Φρανκφούρτης.  

Και προστίθεται: «Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR) o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας». 

Με βάση τα ίδια στοιχεία, περίπου 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. «Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία» σχολιάζεται, χαρακτηριστικά. 

«Σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία» είναι και ο τίτλος στην Zeit Online. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν έχει έρθει το τέλος της ανοδικής πορείας. Τον επόμενο χρόνο ο επίσημος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων αγαθών. Μία ένδειξη για την εξέλιξη αυτή είναι ο γενικός δείκτης των τιμών εισαγωγών, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 55%».  

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει την ίδια ώρα: «Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την λίρα, που παραπαίει. Πολύ γρήγορα όμως τα οφέλη της παρέμβασης αυτής εξανεμίστηκαν. Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα, αν και θεωρητικά ο υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί στο 21,3%, σε ετήσια βάση». 

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι τουρκικές μετοχές έχουν και την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως

Η ανορθόδοξη οικονομία του Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News