Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας – Δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα

Τουρκία: Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας – Δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία της λίρας. Από την αρχή του έτους το τουρικό νόμισμα έχει απωλέσει σχεδόν την μισή της αξία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της γειτονικής, η επέμβαση έγινε καθώς η αξία της λίρας άγγιξε μη φυσιολογικά επίπεδα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η λίρα ενισχύθηκε κατά 2,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Στη συνέχεια βέβαια υποχώρησε εκ νέου.

Σημειώνεται πως στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 21% τον Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 3,51%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνικός πληθωριστικός στόχος είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές χαμηλότερος.

Η τουρκική στατιστική υπηρεσία ανέφερε επίσης σήμερα ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 9,99% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ συγκρινόμενες με τον Νοέμβριο του 2020 εκτινάχθηκαν κατά 54,62%. 

Επίσης, χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από «ουδέτερες» σε αρνητικές. 

H ραδγαία υποχώρηση της λίρας είναι απόδειξη της ελάχιστης εμπιστοσύνης που δείνει πλέον το διεθνές επενδυτικό κοινό προς την νομισματική πολιτική της χώρας. H κεντρική τράπεζα με προτροπή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έχει μειώσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσεις από τον Σεπτέμβριο, και πλέον ανέρχεται στο 15%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Προκαλεί τρόμο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,31% τον Νοέμβριο

Τουρκία: Η κρίση βαθαίνει – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Η Τουρκία παρεμβαίνει στις αγορές – Πρώτη πώληση ξένου συναλλάγματος μετά από 7 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News