Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 08:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η κρίση βαθαίνει – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών 

Ο Νεμπάτι διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τρία χρόνια

Τουρκία: Η κρίση βαθαίνει – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών 

Η κρίση της τουρκικής οικονομίας επιδεινώνεται μετά τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Λουτφί Έλβαν, ενός από τους λίγους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας που είναι υπέρ της ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε αδρανής και αργά χθες βράδυ διόρισε τον Νουρεντίν Νεμπάτι ως υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

Ο Νεμπάτι ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών σήμερα το πρωί, αναφέρθηκε στο γεγονός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απευθύνοντας έκκληση στον Θεό στην πρόκληση που κλήθηκε να φέρει εις πέρας.

«Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα να είναι ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους», έγραψε ο Νεμπάτι.

«Θεέ μου, δώσε μου την ικανότητα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, για τα οποία ο Πρόεδρός με έκρινε άξιος, και να φανώ άξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξε», έγραψε σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Ο Νεμπάτι, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τρία χρόνια πριν από τον διορισμό του, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί επί χρόνια να εφαρμόσει μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αλλά αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις. 

«Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Ο Έλβαν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επί μακρόν μέλος του κυβερνώντος κόμματος, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών ελάχιστα περισσότερο από ένα χρόνο όταν αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

Με τα νέα δεδομένα η τουρκική λίρα έχει πάρει την κατιούσα, καθώς σήμερα υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου περί του 1,12% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 13,3840. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία παρεμβαίνει στις αγορές – Πρώτη πώληση ξένου συναλλάγματος μετά από 7 χρόνια

Ερντογάν: Συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News