Business & Finance Σάββατο 27/11/2021, 10:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Επιθέσεις από «βαρόνους του χρήματος» βλέπει ο Ερντογάν

Τουρκία: Επιθέσεις από «βαρόνους του χρήματος» βλέπει ο Ερντογάν

Τους «βαρόνους του χρήματος» που επιτίθενται στην τουρκική οικονομία κατηγόρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάρρευση της λίρας, ενώ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πολιτική μείωσης των επιτοκίων, σε μία προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να βελτιώσει τη δημοτικότητά του, εν όψει των εκλογών του 2023.  

Η λίρα έπεσε έως και κατά 4,5% έπειτα από τα σχόλια αυτά, ενώ έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Η πτώση της λίρας δεν έχει οικονομική βάση, αλλά είναι το αποτέλεσμα χρηματοοικονομικού σαμποτάζ, είπε ο Ερντογάν. Οι επιθέσεις αυτές ενορχηστρώνονται από «διεθνείς βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, που θέλουν να κρατηθούν υψηλά τα επιτόκια στην Τουρκία, ισχυρίστηκε. 

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο οικονομικό μας πρόγραμμα ό,τι και εάν κάνουν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σκοτεινό σενάριο, χρησιμοποιώντας την αγορά συναλλάγματος ως μοχλό πίεσης», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν. Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο. 

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου να ρίχνει το κόστος δανεισμού, την οποία που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 20%, προκαλεί τη σημερινή κρίση, που οδηγεί πολλούς αναλυτές να αμφισβητήσουν ακόμα και την ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία. 

Η κατάρρευση της λίρας ανεβάζει το κόστος των καταναλωτικών ειδών για τους Τούρκους, με την εργατική τάξη να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Σε κίνδυνο, όμως, τίθεται και το τραπεζικό σύστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι και μετά την κρίση του 2018, ο Ερντογάν είχε μιλήσει για ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν την τουρκική οικονομία. 

Οι εκλογές του 2023 θα είναι οι πρώτες που θα πραγματοποιηθούν αφότου το κόμμα του Ερντογάν ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, πριν από δύο χρόνια. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του είναι ακόμα χαμηλότερη σήμερα, καθώς τα δύο τρίτα των Τούρκων δεν βλέπουν ελπίδα για βελτίωση της οικονομίας τον επόμενο χρόνο. 

«Δεν σκεφτήκαμε αυτή τη νέα οικονομική πολιτική ένα πρωί και αποφασίσαμε να την θέσουμε σε εφαρμογή το βράδυ. Ετοιμαζόμασταν για αυτή τα τελευταία 19 χρόνια», είπε ο Ερντογάν και υποσχέθηκε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ότι θα είναι προς όφελός τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News