Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 19:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενοκτονία Ροχίνγκια: Τα θύματα στρέφονται κατά της Facebook για ενίσχυση ρητορικής μίσους

Γενοκτονία Ροχίνγκια: Τα θύματα στρέφονται κατά της Facebook για ενίσχυση ρητορικής μίσους

Η αμέλεια της Facebook να περιορίσει τη ρητορική μίσους διευκόλυνε την γενοκτονία της μουσουλματικής μειονότητας των Ροχίνγκια στην Μιανμάρ, υποστηρίζουν προσφεύγοντες σε δικαστήρια της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι συλλογικές αγωγές που υποβλήθηκαν στα αρμόδια δικαστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποστηρίζουν πω ο αλγόριθμος του Facebook ενίσχυσε τη ρητορική μίσους στη Μιανμάρ, ενώ παράλληλα η εταιρεία αμέλησε να κατεβάσει τις προσβλητικές και προβληματικές αναρτήσεις των χρηστών.

Οι προσφυγές απαιτούν σωρευτικά αποζημίωση ύψους 150 δισ. βρετανικών λιρών. Στην αγωγή που υποβλήθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, αναφέρεται πως η Facebook ήταν «διατεθειμένη να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια για να διεισδύσει καλύτερα στην αγορά μίας μικρής χώρας στην νοτιοανατολική Ασία».

Στην σχετική αγωγή αναφέρεται επίσης «τελικά, υπήρχε τόσο μικρό όφελος για την Facebook από την παρουσία της στην Μπούρμα (Μιανμάρ) και οι συνέπειες για τους Ροχίνγκια δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Παρόλα αυτά και παρότι γνώριζε αυτά τα δεδομένα και έχοντας τα εργαλεία να το σταματήσει, απλώς συνέχιζε να προχωρά».

Επενδύσεις στην ασφάλεια

Αξίζει να σημειωθεί πως η Facebook έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι ενισχύει τη ρητορική μίσους. Πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε πως έχει επενδύσει περισσότερα από 13 δισ. δολάρια για λήψη μέτρων ασφαλείας από το 2016.

Ειδικότερα, η Facebook επεσήμανε ότι πλέον 40.000 υπάλληλοί της εργάζονται για την ασφάλεια της πλατφόρμας, ενώ πριν από πέντε χρόνια ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 10.000. Ο τεχνολογικός κολοσσός υποτίμησε την επίπτωση που έχει το Facebook στους χρήστες μικρής ηλικίας, ενώ ανεπαρκής ήταν η απάντησή του όσον αφορά την πιθανή χρήση της πλατφόρμας σε αναπτυσσόμενες χώρες για εμπορία ανθρώπων.

«Στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσαμε αρκετά νωρίς τις δυσκολίες της ασφάλειας και της προστασίας στη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων. Ωστόσο, έχουμε αλλάξει άρδην αυτή την προσέγγιση», είχε τονίσει η Facebook.

Συγκεκριμένα η εταιρεία είχε εξηγήσει ότι χρησιμοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για να μπλοκάρει 3 δισεκατομμύρια ψεύτικα προφίλ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η εταιρεία επίσης διέγραψε περισσότερους από 20 εκατ. ψευδείς αναρτήσεις σχετικά με το εμβόλιο και την Covid-10. Η Facebook επεσήμανε επίσης ότι πλέον διαγράφει 15 φορές περισσότερο περιεχόμενο, το οποίο παραβιάζει τους κανόνες σχετικά με τη ρητορική μίσους σε σχέση με το 2017.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Πώς το Facebook επιδοτεί το μίσος

Facebook: Νέες μαρτυρίες ότι επιλέγει το κέρδος ελέω προβληματικού περιεχομένου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News