Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η πρώτη ανάκληση εξαγοράς εταιρείας από μια Big Tech

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στα χρονικά της Μεγάλης Βρετανίας

Βρετανία: Η πρώτη ανάκληση εξαγοράς εταιρείας από μια Big Tech

Σε μια απόφαση ορόσημο προχώρησαν οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας εντολή στη Meta (πρώην Facebook) να προχωρήσει στην πώληση της GIF Giphy, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την απόκτησή της.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στα χρονικά της Μεγάλης Βρετανίας με την οποία φράζει το δρόμο σε μια συμφωνία μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας (Big Tech) και συνιστά άλλο ένα δείγμα της πίεσης που δέχονται οι εν λόγω εταιρείες από τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, θέλοντας να ανακόψουν τα φαινόμενα γιγάντωσης των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.

Βάσει της ανακοίνωσης της βρετανικής Αρχής Αγορών και Ανταγωνισμού (CMA), η απόκτηση της Giphy εταιρείας δημιουργίας και ανταλλαγής κινουμένων εικόνων στο διαδίκτυο, περιορίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στην αγορά της διαφήμισης.

Το Facebook τον Μάιο του 2020 απέκτησε τη Giphy αντί του ποσού των 400 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να ενσωματώσει τις λειτουργίες της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανταλλαγής φωτογραφιών, Instagram.

Το σκεπτικό της απόφαση της CMA, είναι ότι η Meta μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση στις υπηρεσίες της Giphy,σε ανταγωνίστριες πλατφόρμες όπως το TikTok, το Twitter και το Snapchat.

Αλλό ένα σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η ρυθμιστική αρχή είναι στις καινοτόμες υπηρεσίες διαφήμισης που προσφέρει η Giphy και επί του παρόντος εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι θα απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά διαφήμισης, όπου να σημειωθεί ότι στη Βρετανία τα έσοδα του Facebook αντιστοιχούν περί του ήμισυ της αξίας της αγοράς της τάξεως των 7 δισ. στερλινών.

Η Meta στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, για την οποία έχει περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων για να την καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η CMA επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 70 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία επειδή δεν ακολούθησε εντολή που τη δόθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξαγορά, ενώ επίσης από τον περασμένο είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως το Facebook να χρειασθεί να πουλήσει τη Giphy.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: «Όχι» στην απόκτηση της GIF Giphy από τη Meta 

Πόσες ώρες περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News