Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο αφεντικό των social media «σνόμπαρε» τον πρίγκιπα Χάρι

Ποιο αφεντικό των social media «σνόμπαρε» τον πρίγκιπα Χάρι

Μία ημέρα πριν από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποίησε τον CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσι ότι η πλατφόρμα του επέτρεπε την ενορχήστρωση ενός πραξικοπήματος. Όπως αποκάλυψε ο Δούκας του Σάσσεξ, ο Ντόρσι δεν του απάντησε ποτέ.

«Ο Τζακ και εγώ μιλούσαμε μέσω email πριν από την 6η Ιανουαρίου, όταν τον προειδοποίησα ότι η πλατφόρμα του επέτρεπε την ενορχήστρωση ενός πραξικοπήματος», είπε ο Χάρι, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του συνεδρίου RE:WIRED.

«Αυτό το email εστάλη την προηγούμενη ημέρα, και μετά συνέβη (η εισβολή) και δεν έχω νέα του έκτοτε», πρόσθεσε.

Την 6η Ιανουαρίου, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Τις προηγούμενες εβδομάδες, υπήρχαν εκκλήσεις για βία κατά του Κογκρέσου και της αστυνομίας στα social media.

Πάντως, ο πρίγκιπας είπε ότι δεν έχει συναντήσει τον Ντόρσι ποτέ από κοντά.

Ο Χάρι επέκρινε το Twitter και το Facebook γιατί επιτρέπουν τη διασπορά παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα προκαλεί τρόμο και κανείς δεν είναι ασφαλής από αυτό. Καταστρέφει ζωές και οικογένειες, είπε.

«Έμαθα από πολύ μικρή ηλικία ότι τα κίνητρα των εκδοτών δεν ευθυγραμμίζονται κατ΄ ανάγκη με τα κίνητρα της αλήθειας», είπε, προσθέτοντας ότι ο βρετανικός τύπος μπερδεύει τα κέρδη με τον σκοπό και τις ειδήσεις με την ψυχαγωγία.

«Γνωρίζω πολύ καλά αυτή την ιστορία. Έχασα τη μητέρα μου από αυτή τη λύσσα και προφανώς, είμαι αποφασισμένος να μην χάσω τη μητέρα των παιδιών μου από το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε.

Ο Χάρι σημείωσε ότι η οικογένειά του δεν θα βρίσκεται στα social media «μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλλαγή είναι δυνατή.

Όπως εξήγησε ο Δούκας του Σάσσεξ, ένας μικρός αριθμός λογαριασμών στα social media ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης. Τους επιτρέπουν «να δημιουργούν ένα τεράστιο χάος online και ταραχή, χωρίς τις παραμικρές συνέπειες», είπε.

Και επικαλέστηκε ανεξάρτητη έρευνα που βρήκε ότι πάνω από το 70% της ρητορικής του μίσους κατά της συζύγου του, Μέγκαν, προέρχεται από λιγότερους από 50 λογαριασμούς.

«Ο όρος ‘Megxit’ ήταν και είναι ένας μισογυνιστικός όρος που δημιουργήθηκε από ένα τρολ και ‘φούσκωσε’ από τους δημοσιογράφους του βασιλικού ρεπορτάζ. Μεγάλωσε και μεγάλωσε και μεγάλωσε στα mainstream media», εξήγησε ο Χάρι.

Στο Facebook, μία ντουζίνα λογαριασμοί ευθύνονται για πάνω από το 65% των ψεύτικων και επικίνδυνων fake news. «Όμως, είναι ακόμα εκεί», τόνισε ο πρίγκιπας.

Και από τα βέλη του δεν γλίτωσε το YouTube, με τον Χάρι να σημειώνει ότι το 70% από τα βίντεο της πλατφόρμας παραβιάζουν τις ίδιες της τις πολιτικές για την παραπληροφόρηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Είναι αυτός ο ισχυρότερος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ πάνω στη γη;

Μπορούν η Google και το Facebook να καταργήσουν τα κράτη;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News