Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 16:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονοδιάγραμμα: Πότε θα μπορούμε να έχουμε αυτόνομα αυτοκίνητα;

Χρονοδιάγραμμα: Πότε θα μπορούμε να έχουμε αυτόνομα αυτοκίνητα;

Πολλές είναι οι εταιρείες που προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει κάποια να κυκλοφορήσει ακόμη κάποιο πλήρως αυτόνομο μοντέλο. Όταν βέβαια το επιτύχουν, τότε αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στους δρόμους, όχι μόνο όσον αφορά την άνεση πίσω από το τιμόνι, αλλά και στην ασφάλεια.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικά κάθε χρόνο. «Θέλουμε ασφαλέστερους δρόμους και λιγότερες απώλειες. Η αυτοματοποίηση είναι πιθανό πως μπορεί να το προσφέρει αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά στο BBC η Camilla Fowler, επικεφαλής του τμήματος αυτόνομης οδήγησης στο βρετανικό Transport Research Laboratory.

Ωστόσο, πότε εκτιμάται πως θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας πλήρως αυτόνομα οχήματα; Ακολουθεί μία εκτίμηση των εξελίξεων στον εν λόγω κλάδο κατά την επόμενη δεκαετία:

Σε δύο χρόνια

Στα επόμενα δύο χρόνια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα επικεντρωθούν σε ένα βασικό ζήτημα που παραμένει μέχρι στιγμής άλυτο: πώς θα λειτουργούν τα οχήματα με ασφάλεια και αποδοτικότητα σε περίπλοκα και απρόβλεπτα περιβάλλοντα, γύρω από ανθρώπους.

Σε πέντε χρόνια

Η Apple, η οποία επίσης προσπαθεί να αναπτύξει αυτόνομα αυτοκίνητα στα επόμενα χρόνια, υπόσχεται πως σε πέντε χρόνια θα μπορεί να τα διοχετεύσει στην αγορά. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που κρατούν μία επιφύλαξη, θεωρώντας υπερβολικά αισιόδοξο το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ενδεχομένως το σημαντικότερο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί είναι η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου. Θα πρέπει δηλαδή να ωριμάσει και το κανονιστικό πλαίσιο σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα.

Σε επτά χρόνια

Οι ειδικοί του σχετικού κλάδου συμφωνούν ότι η κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά σε επτά χρόνια θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξελίξεων τα αμέσως προηγούμενα έτη, ιδίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, αλλά και την εμπιστοσύνη που θα έχει αναπτύξει το κοινό απέναντι στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία ευελπιστεί ότι ο σχεδιασμός των πόλεων θα έχει αναβαθμιστεί και θα επιτρέπει την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτόματης οδήγησης. 

Σε δέκα χρόνια

Παρότι ενδέχεται να σημειωθούν όλες οι παραπάνω εξελίξεις στα επόμενα δέκα χρόνια, ορισμένοι θεωρούν ότι απέχουμε ακόμη περισσότερο από την ευρεία υιοθέτηση της αυτόνομης οδήγησης.

Μέχρι στο 2031, «δεν αναμένω να δω πλήρως αυτόνομη οδήγηση…όπου μπορείς να βάλεις τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο και να τα στείλεις σε διάφορες τοποθεσίες χωρίς να ανησυχείς», δηλώνει στο BBC η Necmiye Ozay, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Ωστόσο, άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι και θεωρούν ότι δέκα χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να αγοράσουμε και να έχουμε αυτόνομα αυτοκίνητα. Ορισμένοι βέβαια θεωρούν ότι η απαραίτητη τεχνολογία θα υπάρχει, χωρίς όμως να μπορεί να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό κατά κύριο λόγο εξαιτίας του υψηλού κόστους.

moneyreview.gr με πληφορορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα μπορούμε να οδηγήσουμε το πρώτο αυτοκίνητο της Apple;

Έτοιμη η αυτοκινητοβιομηχανία για αυτόνομη οδήγηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News