Life & Arts Δευτέρα 13/09/2021, 18:10
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έτοιμη η αυτοκινητοβιομηχανία για αυτόνομη οδήγηση

Έτοιμη η αυτοκινητοβιομηχανία για αυτόνομη οδήγηση

Συνεχώς πληθαίνουν τα νέα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων με συστήματα ημιαυτόματης οδήγησης, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Statista. Ειδικότερα, το 2020, τα «κανονικά» αυτοκίνητα αποτέλεσαν τη μειοψηφία (μόλις 24%) στο σύνολο των νέων αγορών οχημάτων παγκοσμίως. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η μετάβαση προς την αυτόνομη οδήγηση ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το 65% των οχημάτων που είχε πωληθεί το 2013 ήταν χωρίς συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Υπάρχουν έξι διαφορετικά επίπεδα αυτοματοποίησης για επιβατικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της  εταιρείας SAE International. Στα επίπεδα 1 και 2, υπάρχουν περιορισμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, ενώ το επίπεδο 3 έχει μόλις διοχετευθεί στην αγορά αυτοκινήτων. Όσον αφορά τα επίπεδα 4 και 5, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στα επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ το επίπεδο 0 αναφέρεται στα αυτοκίνητα χωρίς τέτοιου είδους συστήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα επίπεδα 1 και 2, ο οδηγός δεν μπορεί να στρέψει την προσοχή του αλλού καθώς οδηγεί, αλλά το αυτοκίνητο μπορεί να φρενάρει μόνο του ή να κρατηθεί εντός της λωρίδας, ενδεχομένως και να προσφέρει και λίγα ακόμη προνόμια. Στο επίπεδο 3, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στα επιβατικά αυτοκίνητα, ο οδηγός θα πρέπει να παίρνει το τιμόνι, εφόσον ειδοποιηθεί από το σύστημα του αυτοκινήτου λίγη ώρα πριν.

Έτοιμη η αυτοκινητοβιομηχανία για αυτόνομη οδήγηση-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News