Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε ανάκαμψη, παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Πετρέλαιο: Σε ανάκαμψη, παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Σε τροχιά ανάκαμψης επέστρεψαν σήμερα Δευτέρα οι τιμές πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά προς στιγμή τα 77 δολάρια το βαρέλι, καθώς αρκετοί επενδυτές είδαν την πτώση του πετρελαίου και των αγορών υπερβολική, καθώς δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Εάν η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αποδειχθεί ανθεκτική στα εμβόλια ή περισσότερο μεταδοτική, τότε θα μπορούσε να επηρεάσει τα ταξίδια, το εμπόριο και τη ζήτηση για πετρέλαιο. Την άποψη αυτή συμμερίζονται κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+, με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας να δηλώνει ότι δεν ανησυχεί προς το παρόν από τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 73,32 δολάρια με άνοδο 0,81%, αφού όμως νωρίτερα είχε ξεπεράσει τα 77 δολάρια με άνοδο 3%. Αντίστοιχο το μοτίβο και στη Νέα Υόρκη, όπου η τιμή αργού κινείται μία ανάσα από τα 70 δολάρια με άνοδο 2,7%, αφού και αυτή νωρίτερα πέρασε το φράγμα των 72 δολαρίων. Η τιμή brent απώλεσε περίπου 10 δολάρια στη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. 

«Εάν η αγορά λειτουργεί ορθά, το μαθηματικό μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η αγορά προεξοφλεί μία κάμψη της ζήτησης της τάξης των 3,94 εκατ.βαρελιών ημερησίως τον επόμενο μήνα», σημειώνει ο Μάικλ Τραν, αναλυτής της RBC Capital Markets. 

Tώρα, η μετάλλαξη Ομικρον δημιουργεί μία νέα πρόκληση για τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος συνεδριάζει στις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσει για το εάν θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του τον Ιανουάριο. Ωστόσο, έχει αναβάλει κάποιες συναντήσεις τεχνικού επιπέδου αυτή την εβδομάδα προκειμένου να κερδίζει κάποιο χρόνο και να διαπιστώσει τον αντίκτυπο της μετάλλαξης στην πετρελαϊκή ζήτηση. 

Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται και οι συζητήσεις σχετικά με την αναθέρμανση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, καθώς μία συμφωνία θα σήμαινε αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς. 

Η JPMorgan πάντως βλέπει την τιμή brent να εκτοξεύεται στα 150 δολάρια το βαρέλι το 2023, καθώς θεωρεί ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να ελέγχει την προσφορά, παρά την κίνηση των ΗΠΑ και των κορυφαίων καταναλωτριών να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα. 

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων θεωρεί τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών την προσφορά και τη ζήτηση, και παρότι οι επενδυτές εκδηλώνουν ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο στα ταξίδια και στη ζήτηση, η JPMorgan χαρακτήρισε υπερβολική την κίνηση της Παρασκευής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News