Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 23:00
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Credit Suisse: Πως η νέα μετάλλαξη θα επηρεάσει την οικονομία και τις αγορές

Credit Suisse: Πως η νέα μετάλλαξη θα επηρεάσει την οικονομία και τις αγορές

Mε αφορμή το σημερινό πανικό που προκλήθηκε στις αγορές αλλά και το συναγερμό που έχουν σημάνει οι εθνικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο από τη νέα νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Credit Suisse δίδει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τα εμβόλια και τις προοπτικές της οικονομίας. 

Θα λειτουργήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

Είναι πιθανό ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα έως ένα βαθμό έναντι του νέου ιού ή τουλάχιστον προστασία από βαριά συμπτώματα. Εάν απαιτούνται προσαρμογές στα τρέχοντα εμβόλια, οι παραγωγοί των εμβολίων mRNA είπαν ότι οι ενημερωμένες εκδόσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες 50 έως 100 ημέρες μετά τη νέα παραλλαγή του ιού. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε την Άνοιξη.

Πιστεύουμε επίσης ότι αυτή η νέα παραλλαγή σημαίνει ότι οι διάφορες αντιικές θεραπείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές. Ενώ τα εμβόλια προσβάλλουν την πρωτεΐνη ακίδα του ιού, αυτά τα αντιιικά φάρμακα επιτίθενται στις εσωτερικές λειτουργίες του ιού και θα πρέπει επομένως να επηρεάζονται λιγότερο από μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας. Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός εμβολίων και θεραπειών θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, ακόμα κι αν αυτή η νέα μετάλλαξη του ιού αποδεικνύεται τόσο επιθετική όσο φοβούνται οι αγορές αυτή τη στιγμή. 

Τι σημαίνει η νέα μετάλλαξη για τις οικονομικές προοπτικές;

Τα κρούσματα της COVID-19 αυξάνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι κυβερνήσεις αρχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς. Αυτό βαραίνει περισσότερο τον κλάδο υπηρεσιών των οικονομιών και τα ταξίδια από και προς αυτές τις περιοχές.

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της, εάν οι περιορισμοί χρειαστεί να ενισχυθούν περαιτέρω. Αλλά καθώς συνεχίζονται οι εκστρατείες εμβολιασμού και τα νέα αντιιικά φάρμακα γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα, η Credit Suisse παραμένει σταθερή στις πρόσφατες εκτιμήσεις της. 

Ο αντίκτυπος στην χρηματοπιστωτική αγορά

Η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη
τη νέα μετάλλαξη του COVID-19. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν, που σημαίνει ότι μετατίθενται για αργότερα οι επιτοκιακές αυξήσεις από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι καμπύλες απόδοσης ενδέχεται να σταματήσουν να είναι επίπεδες προσωρινά, ενώ το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές, είναι πιθανό να απωλέσει μέρος της δυναμικής του, όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επιλεκτικές αγορές. 

Ο φαρμακευτικός κλάδος αναμένεται επίσης να αποδειχθεί πιο ισχυρός και στο πλαίσιο αυτό η Credit Suisse θα αυξήσει την έκθεσή της σε μετοχές του τομέα. Η τράπεζα συστήνει διατήρηση των μετοχών σε μεγαλύτερη αναλογία στο χαρτοφυλάκια και των ομολόγων σε χαμηλότερη αναλογία. 

Αναμφισβήτητα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα επηρεαστούν από περιόδους αστάθειας το 2022. Όταν οι εκάστοτε εξελίξεις μειώνουν τις αποδόσεις, η Credit Suisse πιστεύει ότι είναι μια ευκαιρία για μείωση της έκθεσης σε ομόλογα υψηλής ποιότητας. Οταν επηρεάζουν το ριψοκίνδυνο ενεργητικό και αυξάνουν το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών, τότε είναι μια ευκαιρία για αγορά επιλεκτικών μετοχών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News