Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν απειλεί τις αγορές – Τα εμβόλια δουλεύουν

JP Morgan: Η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν απειλεί τις αγορές – Τα εμβόλια δουλεύουν

Η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν ενέχει κίνδυνο για τις αγορές και μάλιστα δεν αποκλείεται να δώσει ώθηση σε μετοχές και αποδόσεις σε δεύτερο χρόνο. Την άποψη αυτή, η οποία κινείται κόντρα στο κλίμα των ημερών, διατυπώνουν αναλυτές της JP Morgan. Ποια είναι η εξήγηση που δίνουν.

«Η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πανδημική κατάσταση στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική – οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στους εμβολιασμούς – χάρη στο επίπεδο της ανοσίας του πληθυσμού», ανέφεραν στο MarketWatch αναλυτές της JP Morgan υπό τον επικεφαλής για τις παγκόσμιες αγορές Marko Kolanovic.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η αντίδραση της αγοράς στη μετάλλαξη «Δέλτα» παραπέμπει στην ανησυχία που είχε εκδηλωθεί γύρω από τη γνωστή ως βρετανική μετάλλαξη, τον Φεβρουάριο, με μείωση στις αποδόσεις και τις αξίες των μετοχών. Ωστόσο, τονίζουν, η συγκεκριμένη τοποθέτηση της αγοράς δεν δικαιολογείται και αντιθέτως θα οδηγήσει σε μια υψηλότερη κίνηση στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, όπως συνέβη και νωρίτερα το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλούνται το επιχείρημα ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14.000 την ημέρα, αλλά οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 9 την ημέρα. Αναφέρονται επίσης στην Πορτογαλία, μία ακόμη χώρα στην οποία τα περιστατικά έχουν αυξηθεί απότομα, κατά 900 την ημέρα, αλλά οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 1 την ημέρα.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, συμβαδίζει με τα ευρήματα ότι τα εμβόλια αποτρέπουν αποτελεσματικά τα χειρότερα αποτελέσματα στις λοιμώξεις της μετάλλαξης «Δέλτα» – οι θάνατοι αφορούν κατά βάση μη εμβολιασμένους. 

Παρατηρούν δε ότι το πετρέλαιο, ένα από τα πιο ευαίσθητα περιουσιακά στοιχεία μπροστά στην Covid-19, έχει μείνει ανεπηρέαστο από την ανησυχία που κατά τα άλλα πυροδοτεί η μετάλλαξη «Δέλτα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News