Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 12:38 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Νοέμβριος: Ο μήνας που οι αγορές δεν θέλουν να ξεχάσουν με τίποτα

Χρηματιστηριακή ευφορία διεθνώς

Νοέμβριος: Ο μήνας που οι αγορές δεν θέλουν να ξεχάσουν με τίποτα

Τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών αποχαιρετούν τα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς ο κοινός δείκτης MSCI των αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έκλεισε με σωρευτικά κέρδη της τάξης του 13% για τον Νοέμβριο.

Η χρηματιστηριακή ευφορία, η οποία κατέστη αντιληπτή από τη Δύση έως την Ανατολή και από τον Βορρά έως τον Νότο, αποτελεί προϊόν -κατά κύριο λόγο- των ευχάριστων ειδήσεων για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μια εξέλιξη η οποία εξυφαίνει το «τέλος» του εφιάλτη του κορωνοϊού.

Εξάλλου, η παγκόσμια οικονομία, κατά τη διάρκεια του 2020, «βούλιαξε» σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπατυξης, με τη ζημιά μάλιστα, να μετακυλίεται και στο α’ τρίμηνο του 2021, καθώς αρκετές χώρες εξακολουθούν να δίνουν καθημερινή «μάχη» με την Covid-19.

Περαιτέρω ώθηση στις αγορές έδωσαν και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, να κερδίζει την προτίμηση των Αμερικανών ψηφοφόρων, βάζοντας ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας.

Υπό αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές σταδιακά εγκατέλειψαν τα ασφαλή «καταφύγια», όπως τον χρυσό, το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γεν, και επέστρεψαν σε πιο υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, όπως αυτές των μετοχών. 

Ράλι σε Ευρώπη, Wall και Αθήνα

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε συνολικά κέρδη άνω του 14%, καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών. 

Από την πλευρά του, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street παρουσίασε άνοδο κατά 12%, σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο του 1987. Την ίδια ώρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισαν με κέρδη 11% και 12% αντίστοιχα. 

Από το ξέφρενο ράλι δεν μπορούσε να απουσιάζει ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αποχαιρετά τον Νοέμβριο με άνοδο της τάξης του 30%. Μάλιστα, τα μηνιαία κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη αγγίζουν το 60%. 

Το θετικό κλίμα αντικατοπτρίστηκε και στις επενδυτικές ροές, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, τα funds διαχείρισης κεφαλαίων κατέγραψαν εισροές, ύψους 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή του πετρελαίου Brent κατάφερε να ξεπεράσει τα 48 δολάρια ανά βαρέλι, απέχοντας παρασάγγας από τα χαμηλά πολλαπλών ετών, τα οποία είχαν σημειωθεί εν μέσω της πανδημίας, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης. 

Επιφυλάξεις για τη συνέχιση του ράλι 

Παρότι η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η ανοδική τάση σε μετοχές και άλλες υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, υπάρχει και μια μερίδα, η οποία εφιστά την προσοχή, προειδοποιώντας ότι ο ιός εξακολουθεί να δηλώνει «παρών», διατηρώντας τις εθνικές οικονομίες στον «πάγο». 

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την επάρκεια των επιστημονικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα ήταν η βρετανική εταιρεία να ανακοινώσει την υλοποίηση πρόσθετων δοκιμών.

Την ίδια ώρα, η διασπορά της πανδημίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τις χώρες της Ευρώπης να παραμένουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σταθερά σε εξαψήφια επίπεδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News