SCHRODERS

Αγορές: Η πρωτοφανής «βουτιά» και το πρωτοφανές rebound

Αγορές: Η πρωτοφανής «βουτιά» και το πρωτοφανές rebound

Οι παγκόσμιες αγορές ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν ένα από τα πλέον ταραχώδη και ευμετάβλητα χρηματιστηριακά έτη. Άλλωστε, η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα μία από τις ταχύτερες χρονικά καταρρεύσεις στη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Schroders, χρειάστηκαν μόλις 36 συνεδριάσεις, προκειμένου οι απώλειες των διεθνών αγορών να φθάσουν τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, και μόλις 40 συνεδριάσεις για να φθάσουν το 30%. 

Οι συγκρίσεις με το παρελθόν

Ενδεικτικό του ρυθμού εξάπλωσης του χρηματιστηριακού ιού, είναι το γεγονός ότι κατά την κρίση του 2009, χρειάστηκαν 230 συνεδριάσεις προκειμένου οι σωρευτικές απώλειες να φθάσουν το 30%.

Το ίδιο μάλιστα, ισχύει και αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες χρηματιστηριακές αναταράξεις: 258 ημέρες το 2002 και 317 ημέρες το 1974.

Αγορές: Η πρωτοφανής «βουτιά» και το πρωτοφανές rebound-1

Πρωτοφανές rebound

Όμως, αυτή την πρωτοφανή «βουτιά» ακολούθησε μια εξίσου πρωτοφανή ανάκαμψη. Οι συνολικές απώλειες ανακτήθηκαν πλήρως στις 23 Αυγούστου του 2020, μόλις πέντε μήνες μετά το χαμηλό έτους των διεθνών χρηματιστηρίων. 

Σαν να μην έφθασε αυτό, έκτοτε οι δείκτες έχουν κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, χάρη στις προσδοκίες για το εμβόλιο. Έτσι, σήμερα, βρίσκονται κατά σχεδόν 8% υψηλότερα σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα.

Τι έγινε στις προηγούμενες κρίσεις

Συνήθως μια τόσο ευρεία «βουτιά», όπως αυτή του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου (-34%), απαιτεί αρκετά χρόνια προκειμένου να αναπληρωθεί. Τις προηγούμενες τρεις φορές (2009, 2002, 1974), κατά τις οποίες οι απώλειες ξεπέρασαν το 30%, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Κατά μέσο όρο, μία μείωση της τάξης του 20% χρειάζεται δύο χρόνια για να ανακτηθεί. Οι πέντε μήνες είναι κάτι το πρωτοφανές. Μόνο άλλες δύο φορές έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, μία το 1982 και μία το 1998, όταν οι απώλειες 20% ανακτήθηκαν σε μόλις τρεις μήνες. 

Αγορές: Η πρωτοφανής «βουτιά» και το πρωτοφανές rebound-2

Πώς εξηγείται αυτό το ισχυρό rebound;

Σύμφωνα με ανάλυση του Schroders, η απάντηση βρίσκεται στην ταυτόχρονη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Τα συντονισμένα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης κατάφεραν να θέσουν τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών. Μάλιστα, το εύρος της στήριξης ήταν μεγέθους, το οποίο δεν είχαμε ξαναδεί.

Άνιση ανάκαμψη

Όμως, δυστυχώς, η ανάκαμψη δεν είναι ίση για όλους, καθώς υπάρχουν χρηματιστήρια, τα οποία δεν έχουν ακόμη επουλώσει πλήρως τις πληγές τους. Για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 16% σε σχέση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται στο -2%.

Βέβαια, στην περίπτωση του Ην. Βασιλείου, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των απωλειών διαδραματίζει και το θρίλερ του Brexit, το οποίο συνιστά ακόμη έναν λόγο αβεβαιότητας.

Στον αντίποδα, οι κινεζικές μετοχές έχουν κατορθώσει να βρίσκονται σε επίπεδα 25% υψηλότερα από την προ-κορωνοϊού εποχή, οι αμερικανικές σε επίπεδα 17% και οι ιαπωνικές σε επίπεδα 6%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κινούνται σε επίπεδα 13% άνω της προ-πανδημίας περιόδου. 

Αγορές: Η πρωτοφανής «βουτιά» και το πρωτοφανές rebound-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News