Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι πλούτισαν μέσα στην πανδημία

Ποιοι πλούτισαν μέσα στην πανδημία

Την ώρα που η ανθρωπότητα αναζητούσε φως στο τούνελ και έξοδο από την πανδημική κρίση, οι δισεκατομμυριούχοι και οι περιουσίες τους κινούνταν σε διαφορετική τροχιά. Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να «λύγιζε» υπό το βάρος του κορωνοϊού, όμως το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού είδε την περιουσία του να αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Οι 500 πλουσιότεροι επιχειρηματίες στον κόσμο αύξησαν την περιουσία τους κατά 1,8 τρισ. δολάρια το 2020, με το συνολικό τους πλούτο να εκτοξεύεται στα 7,6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Τα 1,8 τρισ. δολάρια ισοδυναμούν με αύξηση 31%, το υψηλότερο ποσοστό στην οκταετή ιστορία του δείκτη και αντιπροσωπεύοντας άλμα 3 τρισ. δολαρίων από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διαθέτουν πλέον περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, ενώ η περιουσία των επόμενων 20 «κροίσων» φθάνει τουλάχιστον τα 50 δισ. δολάρια.

Ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη χάρη στη μαζική στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο εν μέσω πανδημίας. Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση, ενώ μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της λίστας είδε τη μεγαλύτερη αύξηση στην περιουσία του, γεγονός που οφείλεται στην εντυπωσιακή αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Tesla.

Mπέζος και Μασκ κέρδισαν περίπου 217 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 μήνες, ποσό αρκετά μεγάλο για να δοθούν επιταγές 2.000 δολαρίων σε περισσότερους από 100 εκατ. Αμερικανούς.

Οι σεισμικές αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία δημιούργησε δισεκατομμυριούχους από το πουθενά, όπως ο Κινέζος μετανάστης Έρικ Γιουάν, χάρη στην τεχνολογία τηλε-διασκέψεων Zoom Video Communications. Τα κλειστά γυμναστήρια δημιούργησαν την ανάγκη εναλλακτικών λύσεων εντός σπιτιού, πυροδοτώντας τη «φρενίτιδα» της Peloton Interactive και κάνοντας δισεκατομμυριούχο των διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Φόλεϊ.

Ποιοι πλούτισαν μέσα στην πανδημία-1

Υπήρξαν όμως και λιγότερο τυχεροί στο κλαμπ των πλουσίων, όπως ο Τζακ Μα της Alibaba. ΣΤην αρχή της χρονιάς ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων της Αlibaba και την επικείμενη αρχική δημόσια εγγραφή της Anti Group. Όμως οι αρχές του Πεκίνο άσκησαν βέτο στην IPΟ της Ant, με αποτέλεσμα τη μείωση της περιουσίας του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News